Danas je Međunarodni dan dječjih prava

Generalna skupština UN-a je 20. novembra 1959. godine usvojila “Deklaraciju o pravima djeteta”, a trideset godina poslije je usvojila “Konvenciju o pravima djeteta”.

Od 20. novembra 1989. godine., u cijelom se svijetu obilježava Međunarodni dan dječjih prava, koji je potaknula Organizacija ujedinjenih naroda. Njime se želi senzibilizirati javnost i ustanove za potrebu zaštite maloljetnika od zloupotrebe, nasilja i raznih oblika diskriminacije.

Danas je pravi dan da vas podsjetimo na 10 jednostavnih stvari koje naša djeca toliko trebaju od nas. Imajte razumijevanja za njih jer oni su naši, oni su mali, oni trebaju našu pomoć i našu podršku da bi mogli kvalitetno odrasti.

1. Moje su ruke male – ne očekujte savršenstvo dok spremam krevet, crtam ili bacam loptu.

2. Moje su noge kratke – usporite kako bih vas mogao stići.

3. Moje oči nisu vidjele svijet kao što su vaše – pomozite mi da otkrijem svijet. Nemojte me sputavati.

4. Ja neću još dugo biti malen – nađite vremena za igru sa mnom, posao po kući neće nigdje pobjeći.

5. Ja sam vaš poseban dar pa tako sa mnom i postupajte.

6. Trebam vašu podršku dok rastem. Nemojte mi prigovarati i kažnjavati me. Zapamtite – možete prigovarati mojim postupcima, a da ne prigovarate meni.

7. Pružite mi slobodu samostalnog odlučivanja. Dopustite mi da pogriješim kako bih mogao naučiti iz vlastitih grešaka. Tako ću jednog dana biti sposoban donositi pravilne odluke.

8. Nemojte se bojati otići bez mene na vikend. Potreban vam je odmor od mene, a i meni od vas. To je takođe odličan način da mi pokažete kako ste međusobno važni jedan drugome.

9. Znam da je to teško, ali nemojte me uspoređivati s mojom braćom i sestrama ili drugom djecom.

10. Nemojte raditi stvari umjesto mene. Tada osjećam da način na koji ja to radim nije dovoljno dobar i i da vas razočarava. 

Iako se Međunarodni dan djeteta smatra danom kada se svijet treba senzibilizirati o potrebi zaštite djece i maloljetnika od zloupotrebe, nasilja i raznih oblika diskriminacije, smatramo da s tim ciljem nikako ne smijemo zanemariti i ove male dječje zapovjedi. Jer ako ne možemo uvijek zaštiti dijete koje nije naše, možemo barem  učiniti mnogo za svoje dijete.

 

Izvor – index.hr