Policama možete oplemeniti prostor, te učiniti ga praktičnijim i ljepšim

police-u-enterijeru

Police su u enterijerima nezaobilazni funkcionalni elementi, koji mogu biti sastavni dijelovi namještaja ili samostalni sistemi.

U zavisnosti od obrade, mogu predstavljati jedan od najpovoljnijih načina za odlaganje, u komercijalnom smislu, dok, pak, u estetskom moguće ih je definisati i kao arhitektonske, skulpturalne elemente. Prema konkretnoj namjeni, određuje se njihova konstrukcija – nosivost, postojanost, materijalizacija…

arhitektonske-skulpturalne-police

Dekorativne police najčešće imaju manju nosivost i služe za odlaganje sitnica, detalja i dekorativnih predmeta. S obzirom na to da ne zahtijevaju kompleksniju konstrukciju radi opterećenja nošenih predmeta, mogu se montirati i fiksirati na zidove skrivenim nosačima.

Uvijek djeluju atraktivno i često se nalaze u sistemu regalskih sastava ili “pratnji” TV komoda. Čine interesantne kompozicije asimetričnim ređanjem ili sintezom u različite oblike na zidovima koji nisu upotpunjeni drugim komadima namještaja.

dekorativne-police

Police čija je primarna funkcija nosivost većih opterećenja zahtijevaju potporne konstruktivne elemente u vidu konzolnih nosača, profila ili panelnih, zatvorenih strana, koje grade kutijaste forme. U zavisnosti od potpornih elemenata, dodaju se i vertikalna ili dijagonalna ojačanja ili “leđa”.

zidne-police

Ovakav tip konstrukcije najčešći je u organizaciji biblioteka ili dijelova plakara i garderobera. Sigurnosni faktor se ne smije zanemariti, naročito ako je u pitanju uvođenje polica u dječje sobe i dijelove prostorija koje su im dostupne. Tada se ojačanja i dodatna fiksiranja za zid uvijek preporučuju.

Police kao dominatni elementi enterijera

police-kao-dominantni-elementi-enterijera

Police su ranije tretirane kao manje interesantni komadi namještaja, isključivo funkcionalni i često skrivani u manje prometnim dijelovima domova. Danas inovativni dizajn i načini obrade nerijetko police čine dominantnim dijelovima unutrašnje arhitekture.

Modularni sistemi, mogućnosti modifikacije i kombinovanja segmenata, idejna rješenja koja reflektuju originalnost dizajnera, popularizovali su njihovu upotrebu u estetskom, ne samo namjenskom smislu.

police-u-enterijeru

Savremeni dizajn zasniva se na rješenjima koja se neće suprotstavljati ostalim elementima enterijera i okupirati prostor. Setovi modularnih, prostornih jedinica koje jednostavnom montažom grade jednu ili više cjelina, najčešći su dizajnerski izazov za kreiranje polica u posljednjih nekoliko godina.

Tendencije savremenog dizajna baziraju se na širem spektru mogućnosti oblikovanja konačnog sistema, koji se jednostavno može inkorporirati u prostorije različitih namjena i dimenzija.

police-savremenog-dizajna

Modularni dizajn pruža korisnicima mogućnost prilagođavanja i ličnog učešća u dizajniranju finalnog izgleda određenog komada namještaja. Tako se iz određenih elemenata mogu izvesti i drugi komadi – poput stolova ili klupa, koji ostaju u istom stilskom maniru.

Multifunkcionalnost polica

U manjim stanovima i garsonjerama police se često koriste u svrhu multifunkcionalnih pregrada – prostorno odvajaju cjeline, dok vizuelno ne opterećuju i ne smanjuju prostor, poput zidova. Zahvalne su za iskorištenje svih “džepova” u domovima – prostore ispod stepeništa, niše, uglove ispod kosina u potkrovljima.

police-u-malom-prostoru

Noseći stubovi, koji često znaju “ometati” uređenje enterijera, dobijaju sasvim novi izgled, značaj i konkretnu upotrebnu vrijednost u prostoru kada se njima oblože. Uz promišljenu, diskretnu rasvjetu postaju noseći estetski elementi unutrašnje arhitekture – najčešće izvedene od rigipsa, koje na taj način postaju integrisani dijelovi zidova.

integrisane-police

Staklene police vizuelno ne opterećuju prostor i omiljene su u stanovima manjih kvadratura i modernim stanovima svedenog dizajna. Bojene, pjeskarene, minimalnih debljina, uvijek djeluju lagano i minimalistički.

staklene police u enterijeru

Varijante nosača, zavisno od dimenzije polica, su velike – od diskretnih, jedva primjetnih, do dekorativnih, bojenih, u kombinaciji materijala. Nasuprot njima, masivne police, rustikalnog izgleda, omiljen su izbor za organizaciju kućnih biblioteka ili kao atraktivan detalj u sklopu trpezarija ili kuhinja.

U radnim sobama ili kućnim kancelarijama slične police daju unikatni pečat takvim prostorima.

rustikalne-police

Za odabir polica najbitnije je određivanje njihove funkcije prema kojoj će se dalje usvojiti dizajn, konstrukcija i, naravno, završna obrada. Police će enterijer učiniti potpunim, kako u dekorativnom, tako i u ličnom, intimnom smislu – one su ogledalo individualnosti – nosioci uspomena i ličnih predmeta koji se na njima izlažu.

neobicne-police-u-enterijeru