Planinski stil u modernim enterijerima

Ideje za dizajn enterijera takozvanih planinskih domova popularne su iz prostog razloga što nas ovaj stil podsjeća na savršeno utočište daleko od gradske buke, stresa i obaveza. A da biste stvorili ovakav jedan ugodan enterijer, ne morate bježati u planine. Naprotiv, dovoljno je samo uključiti prirodne i rustične elemente, drvo, teksture i boje poput braon, zelene, bež i bijele, i vaš dom će odmah početi da se osjeća udobnije i toplije.

 

Dakle, osnovne karakteristike jednog modernog planinskog stila opremanja doma jesu: drveni i prirodni elementi (cigla, kamen, metal), veliki prozori (koji u idealnom slučaju naglašavaju pogled na planine i prirodu), mješanje unutrašnjosti sa okolinom, neutralne ili zagasite boje, i toplo (ili prigušeno) osvjetljenje za stvaranje romantičnije atmosfere u domu.

Prva stvar u opremanju jednog ovakvog doma je postizanje osjećaja ušuškanosti. Razmislite zato o značajnim sitnicama, porodičnim fotografijama ili bilo kojim drugim ličnim stvarima koje želite da pokažete. Ukratko, moderan planinski dizajn znači igranje sa rustičnim detaljima ali u korist stvaranja jednog toplog doma koji će uz to biti i funkcionalan i autentičan. Čist dizajn ovakvih domova je preduslov za stvaranje ugodne atmosfere zbog koje ćete željeti da ostanete u svom planinskom domu cijele zime.
Kada je u pitanju opremanje dnevne sobe, potrudite se da maksimalno povećate prirodno svjetlo, koristite neutralnu i prirodnu šemu boja, i obavezno naglasite kamin (ukoliko ga, naravno, imate). Slično važi i kada su kuhinja i trpezarija u pitanju, s tim što biste u ovim prostorijama trebali voditi računa o dodatnom prostoru za skladište i u te svrhe iskoristiti drvene elemente u gotovo svim uglovima.

Spavaća soba bi trebalo da bude najluksuzniji dio kuće čak i kada je ovakav jedan stil opremanja u pitanju, pa se slobodno potrudite da u njoj preovladavaju boje poput braon, smeđe, sive ili boja svjetlog drveta. Svom krevetu slobodno dodajte i malo toplije teksture poput krzna i somota koji se odlično slažu sa drvenim elementima.