Pet načina za stvaranje ZEN KUPATILA

Šta je to uopšte zen? Ovaj pojam se možda razlikuje od osobe do osobe, ali jedno je sigurno – zen je sve ono što u nama izaziva osjećaj smirenosti i spokoja…

Da budemo precizniji, zen prostor vam može pomoći da ublažite stres i pronađete mir u svom domu, pa je u tom smislu kupatilo savršeno mjesto za dekoraciju inspirisanu zen-om. Ovakvo kupatilo je idealan prostor za brčkanje u toploj kadi, odnosno onaj “minut više” za sebe na samom početku dana.

 

Ako želite da napravite zen kupatilo, postoje neke ključne stvari koje biste trebali razmotriti. Bez obzira da li ste spremni za potpuno renoviranje ili samo tražite nekoliko lakih načina da pretvorite svoje kupatilo u raj bez stresa, ovo je 5 ključnih savjeta koje biste trebali da ispoštujete:

 

DODAJTE TEKSTURE
Ko kaže da su prostirke i ostali slični elementi rezervisani samo za spavaću sobu? Dopunite svoj intimni kutak raznovrsnim teksturama kao što su korpa izrađena od hrastovog drveta napunjena ogromnim peškirima i navlakama, ili tkani tepih u nekoj zanimljivoj boji. Nemojte se plašiti eksperimentisanja sa mekim slojevima i materijalima kako biste svoj prostor učinili privlačnijim.

NEKA KADA BUDE DO PROZORA
Ako ste spremni da krenete u avanturu zvanu renoviranje kompletnog kupatila, savjet stručnjaka je da svoju kadu obavezno postavite ispod (ili do) prozora. Ne samo da je kada za brčkanje odlično mjesto za opuštanje i pronalaženje tog osjećaja smirenosti, već i postavljanjem blizu prozora možete gledati u prirodu i smanjiti stres dok uživate u tom posebnom trenutku.

DODAJTE SVEĆE I AROME
Svijeće su nevjerovatno “zen” iz prostog razloga što su direktna asocijacija na opuštanje, romantičnu atmosferu pa i uživanje. Znate već i sami one čuvene scene iz holivudskih filmova kada se glavna glumica vraća umorna s posla i ostatak večeri provede u kadi okruženoj mirišljavim svećama. Dodavanjem nekoliko svijeća u svoje kupatilo lako možete stvoriti okruženje koje vam omogućava da se opustite i prepustite na kraju dana. Da biste stavili završni pečat svom zen kupatilu koristite svojeće ili difuzore, i izaberite umirujuće mirise kao što su lavanda, limun ili jasmin.

NEUTRALNE ZAVRŠNE OBRADE
Kada dizajnirate svoje zen kupatilo, materijali kao što su drvo ili kamen će izazvati osjećaj prirode i smirenosti, a vaš prostor će održati neutralnim ali modernim. Upravo je moderno kupatilo sa neutralnim završnim obradama zaslužno za stvaranje mira i spokoja unutar ovog djela doma, pa slobodno ovde upotrebite nijanse svijetlo zelene, boje pijeska, svjetlog drveta i slično.

DODAJTE BILJKE
Profesionalni savjet glasi: dekorisanje zelenilom u skoro svakom prostoru u vašem domu je odličan način da dodate mirnu atmosferu bez mnogo napora. Kupatilo sa biljkama na zidovima (u takozvanim visećim saksijama) ali i veće biljke poput bambusa omogućavaju da se kupatilo pretvori u privlačno, ali i potpuno spokojno mjesto u kome ćete voljeti da boravite. Ako ste dovoljno srećni da imate prozor u svom kupatilu, mnoge biljke mogu uspjeti u ovom vlažnom prostoru. Ako ne, dobra lažna verzija funkcioniše jednako dobro.