Planinska kuća iz snova

Porodica iz Pariza ima sreću da poseduje planinsku kuću u okolini, koja je pravo arhitektonsko remek-djelo, ali i savršen izvor inspiracije za zimsko uređenje. Kuća nosi potpis dekoratera Elliotta Barnesa, koji je sav svoj talenat izrazio u dizajnu, osiguravajući potpuno moderno okruženje, koje na najimpresivniji način ističe njegovu nevjerovatnu snježnu scensku rundu.

Dizajner interijera je stoga pozvan da dizajnira jedan po jedan prostor divne kuće, s velikim naglaskom na detaljima. Već na prvi pogled vidimo da su sve prostorije izuzetno svijetle i veoma svjetle, čemu doprinose i visoki plafoni koji poprimaju trouglasti oblik. U međuvremenu, drvo je najosnovniji građevinski materijal i vidimo ga kako dominira iz prostora u prostor u raznim nijansama, koje osiguravaju dimenziju i ugodan karakter.

 

Najveći dio kuće čine zemljane nijanse braon i bež, dok ima mnogo smjelih tonova, među kojima se ističu tamnocrvena i moderna crna. Pogled na kuću ostavlja utisak modernog izgleda kojim je zarobljen dizajn, ali i to koliko su prostori jedinstveno povezani sa spoljašnjim uslovima i ambijentom iz bajke. Osnovni materijali koji čine cijeli dizajn su ništa drugo do kamen i drvo – odnosno oni koje smo navikli viđati u ovakvom tipu planinarskog doma. Tople nijanse, dakle, rustikalni dodaci i moderne reference čine pozadinu iz bajke.

Osim drveta koje dominira, nalazimo i kamen kao osnovni materijal koji uljepšava cjelokupnu atmosferu i daje još više zimskog i planinskog stila. Kameni kamin u sredini dnevnog boravka, drveni plafon i ostali drveni elementi uokolo se tako lijepo usklađuju sa dekorativnim elementima koji potiču iz prošlih decenija, ali se savršeno uklapaju s ostalim najnovijim referencama.

Što se tiče namještaja, drvo opet ima vodeću ulogu, kao i ne mali broj metalnih elemenata koji su postavljeni, čineći cijelu estetiku vrlo zanimljivom. Gotovo u svakoj prostoriji, zapravo, postoji kamin – zaštitni znak svake planinske kuće, koji pojačava toplu atmosferu – metaforički i doslovno! Čini se da se sve tako sanjivo “vezuje” jedno za drugo, dok se konačni rezultat, osim što je vrlo moderan, smatra i apsolutno bezvremenskim.

GLOW GR