Pepito uzorak – vječna inspiracija dobrog stila

pepito-uzorak

Engleski houndstooth, francuski pied de poule ili kod nas najpopularniji španski naziv pepito, motiv je prepoznatljivog crno-bijelog uzorka sa nepravilnim “potrganim” kvadratićima.

Postavši popularan četrdesetih godina, pepito su obožavale i ponovo vraćale pod svjetla reflektora sve ikone stila, počevši od Coco Chanel, preko Kate Moss pa do neustrašive Lady Gage. Najprije se odnosio na stopostotnu škotsku vunu u crno-bijeloj kombinaciji, ali danas se pepito proteže po najrazličitijim materijalima i u širokom spektru nijansi. Međutim, nas najviše asocira na tople i mekane materijale i jesensko-zimski ugođaj.

Pepito uzorak u enterijerima

Modni gurui smatraju pepito uzorak neprolaznom inspiracijom, dok je u dekoru enterijera istovremeno izraz i klasike i elegancije, ali i pariskih chic trendova.

pepito-enterijer

Da bi ovaj popularni uzorak najbolje došao do izražaja u prostoru, bolje je izabrati nešto neutralnije nijanse i kombinacije, poput sivo-bijele, bež-bijele, smeđe-bež ili bilo koje pastelne kombinacije, ali i crveno-bijeli, plavo-bijeli…

Pepito je vizuelno toliko moćan da su dovoljne već sitnice. Komad namještaja u pepito uzorku može stvoriti fokusnu tačku enterijera ukoliko se izabere pravi dizajn.

plavi-pepito

Pepito u crno-bijelom tonu odlična je baza za dalju dekoraciju doma, kojem se mogu dodati različite boje, a da on i dalje zadrži dozu elegancije i otmjenosti.

Zidovi i podovi u pepito uzorku

Crno-bijela kombinacija pepito uzorka može biti prenapadna za oči, ukoliko se koristi na većim zidnim površinama ili u vidu prostirki velikih dimenzija.

pepito-zid-2

Iz tog razloga stručnjaci savjetuju da boje za najbolji utisak u prostoru budu nešto neutralnije, poput sivo-bijele, bež-bijele, odnosno neke svedene kombinacije. Tako se za tapete ili tepih najčešće biraju upravo pomenute nijanse, koje daju efekat nježnijih kontrasta.

pepito-pod-tepih

Namještaj i akcenti 

Komad namještaja, poput fotelje sa ovim uzorkom, može da stvori fokusnu tačku enterijera ukoliko se izabere pravi dezen.

pepito-fotelja

Umjesto crno-bijelog, za presvlaku stare fotelje, na primjer, može se iskoristiti i neka druga, energična kombinacija pepita poput roze, plave, crvene…

Posebno teatralne kombinacije spajaju pepito različitih veličina – veći uzorak na mjestima koja želite istaknuti i manji na onima koja treba da ostanu u drugom planu.

Kad je cijeli komad namještaja “obučen” u pepito, okolni prostor poželjno je minimalistički “pročistiti” jednobojnim predmetima, ali ne nužno strogih linija. S pepitom se izvrsno slažu i neobično oblikovane stvari.

pepito-crveni

Savršenu crno-bijelu ravnotežu neće narušiti crvena boja kojom se sjajno mogu oplemeniti pepito kombinacije, posebno ako se uzorak proteže većom površinom. Crvena će snažno udahnuti život takozvanim nebojama – crnoj i bijeloj.

Efekti pepito uzorka

Za pepito se kaže da je jedan od najupečatljivijih i najprepoznatljivijih tekstilnih obrazaca. Dizajneri se slažu da ima zapanjujuće jak efekat u enterijeru, jer se sa samo nekoliko detalja može stvoriti snažan utisak, kakav se ima na umu pri početku dekorisanja.

SONY DSC

Stolice ili prekrivač u pepito stilu i u crvenom tonu, potom trpezarijski set u kombinaciji tegetplava-bijela ili detalji u domino tonu, učiniće da dom zablista.

Poigravanje sa zanimljivim materijalima i printom pepita znači da je osobenost stana već tu, samo se ona kroz finese ispoljava još snažnije i zanimljivije.