Mark Zuckerberg pokazao kako izgleda masivni Facebook data centar

Osnivač i direktor Facebooka Mark Zuckerberg objavio je na svom profilu fotografije novog data centra kompanije, smještenog u gradu Lulu u Švedskoj.

Novi data centar je ogroman, a Zuckerberg kaže da se prostire na kvadraturi koja bi bila jednaka veličini šest igrališta američkog fudbala.

data centar mark zukerberger

Unutra se nalaze desetine hiljada servera kojima je potrebno adekvatno hlađenje, a koje ovdje vrši arktički vazduh. Zimi, kada temperature padnu na minus 30, toplina koju proizvode serveri koristi se za grijanje zgrade.

data centar facebook

Kako je i Zuckerberg napisao, fotografije velikih ventilatora izgledaju kao scenografija za neki sci-fi film. Zbog toga prostor djeluje hladno i sivo, a vjerujemo da radnici zavide kolegama koji rade u modernim kancelarijama Facebooka širom svijeta.

data centar Mark Zuckerberg

Glavna prostorija za servere je toliko velika da se inženjeri njome kreću na skuterima. Ipak prostor uglavnom zjapi prazan jer im zbog jednostavnog dizajna za održavanje treba jedan čovjek na svakih 25 hiljada servera.

zuckerberg data centar svedska

Zuckerberg je objavio i fotografiju uništenih starih hard diskova kako bi korisnici facebook bili sigurni da su njihovi privatni podaci sigurni.

unisteni hard diskovi facebook

Lulu je grad blizu “vrha svijeta” a data centar je okružen gustom šumom i ledenim rijekama.

data-centar-facebook-vanjska

Zuckerberg se osvrnuo i na dizajn samog centra, te naglasio da je u izgradnji korišteno drvo i lokalne zanatske vještine kad god je to bilo moguće.

data-centar-facebook-svedska-eksterijer

 

Foto: Mark Zuckerberg/Facebook