Evo zašto je klizna pregrada odlična ideja u garsonjeri

U garsonjerama rijetko kada postoji prilika za pregradu prostora, ali (skoro) uvijek postoji način da se prostorne zone bar djelimično pregrade ili u krajnjem slučaju vizuelno odvoje.

Dobar primjer našli smo u ovom stanu od 24 kvadrata čije je uređenje osmislio arhitekta Brad Swartz. On uopšte nije imao lagan zadatak zbog specifičnog rasporeda.

Zapravo, trebalo je postaviti sve funkcionalne zone u prostoriji u kojoj je bilo najlogičnije u istoj ravni postaviti kuhinju i krevet za spavanje, zone koji bi inače trebalo razdvojiti u garsonjeri. Međutim, idealno mjesto za dio za spavanje u ovom stanu je uvučena niša odgovarajućih dimenzija za krevet (ispod kojeg su ladice za odlaganje stvari).

Kuhinju i krevet razdvaja uski prolaz koji vodi do kupatila i ugradbenog ormara a na kraju kojeg je postavljno ogledalo radi efekta većeg prostora. Ostatak prostora je namijenjen trpezarijsko/dnevnoj zoni.

Odlična ideja zahvaljujući kojoj vlasnik može zatvoriti dio za spavanje ili kuhinju je realizovana pomoću klizne pregrade od letvica.

Zavisno od toga koju zonu koristi, vlasnik može zatvoriti ovu drugu i time dobija utisak odvojenosti funkcionalnih cjelina.

Osjećaj prostranijeg prostora dobijen je zahvaljujući tome što su uglavnom korištene bijela i prirodna boja drveta, nepretrpanošću detaljima i jednostavnim i jasnim formama namještaja, a najviše zbog sjajne osvjetljenosti prostora.

Iako ima tek 24 kvadrata, u ovom stanu postoji nekoliko dobrih ideja koje svakako vrijedi zapamtiti.