Fenomenalan primjer: Kako pregraditi garsonjeru

Možete li zamisliti da živite u stanu od svega 27 kvadratnih metara?

Nažalost, naša stvarnost je takva da ovo nije ništa neuobičajeno, pa je sreća da imamo dobrih primjera za opremanje garsonjera, poput ovog.

Prostor ove garsonjere u australijskom Darlinghurstu, iskorišten je do posljednjeg centimetara a za dobar rezultata najzaslužniji je sistem pametno osmišljene pregrade.

Stan je prava mala oaza jednostavnosti i nepretencioznosti, kako su vlasnici i htjeli. U ovom malom prostoru uspjeli su odvojiti stan na dvije prostorije – tako da osim dnevne ima i privatnu zonu, odnosno spavaću sobu.

U njoj postoji samo krevet koji zauzima kompletnu površinu sobe, a zidovi su iskorišteni za police i odlaganje sitnica. Odmah s ulaznih vrata ulazite u dnevnu sobu i kuhinju sa trpezarijskim stolom, te zonom sa kaučem i tv-om.

Iz malog boravka se ulazi u još manju spavaću sobu.

Pregrada koja dijeli spavaću sobu je sastavljena od dva elementa – polica i kliznih vrata. Kako su klizna vrata postavljene na vodilice u istoj ravni sa policama i ormarićima njihova pozicija se može jednostavno mijenjati, čime se dobija i drugačiji izgled cjelokupnog prostora.

Toalet je svoje mjesto našao odmah na ulazu, s lijeve strane, te ga od kuhinje dijeli pregradni zid.

Cijela jedna strana zida iskorištena je za ugradbeni ormar za odlaganje stvari, a kako je bijele boje ne zagušuje niti zatvara prostor.

 

Tamniji tonovi su korišteni za kuhinju, kako bi se stvorio vizuelni kontrast, a ogledalo umjesto keramičkih pločica na zidu stvara iluziju prostora.