Otvoren hostel u kontaminiranoj zoni Černobila

Na području ukrajinskog Černobila, koji se još uvijek smatra jednim od najradioaktivnijih mjesta na zemlji, osvanuo je ni manje ni više nego hostel.

Hostel se nalazi tek nekih petnaestak kilometara od mjesta gdje se sada već davne 1986. godine, dogodila jedna od najvećih nuklearnih katastrofa ikad.

Upraviteljica hostela Svetlana Grischenko pružila je nešto više informacija te tako upoznala javnost sa ovom neobičnom atrakcijom za turiste.

hostel chernobil

Hostel trenutno ima 50 kreveta, dok je konačni cilj povećati kapacitet za još toliko.

Prvi gosti su „ludi“ avanturisti, pristigli iz SAD-a, Novog Zelanda i Danske. Kako je područje u nekim dijelovima i dalje radioaktivno, turistima su posjete dozvoljene uz određena ograničenja, tako da najprije za posjetu trebaju dobiti dozvolu, a i smiju se zadržavati samo kraći vremenski period.

hostel cernobil

Posjete Černobilu zapravo i nisu novost, jer iz Kijeva postoje vođene ture. Turisti koji su na njima bili ispričali su kako su dobili prilično stroge upute od vodiča, a to je da ne dodiruju stvari uokolo i ne sjedaju na pod.

Također, vjerovali ili ne, ovaj hostel nije prvi otvoreni smještaj u Černobilu. Neke zgrade su već prije pretvorene u smještajne jedinice, ali naravno, turistima u obilazak nije dozvoljeno otići samostalno.

 

avaz.ba