Organski enterijer

Uzimajući tragove iz prirode, organski stil dizajna naglašava minimalizam i harmoniju između elemenata koje je napravio čovjek i prirodnog svijeta. Trendovi organskog dizajna u kućnom namještaju promovišu prirodne forme i minimalističke materijale poput drveta i stakla. Odlikuje se čistim linijama, neutralnom paletom boja i površinama koje su uglavnom lišene suvišnih detalja ili ukrasa.

 

architiezer

 

architiezer

 

architiezer

 

architiezer

Enterijeri u organskom stilu sadrže namještaj i elemente koji se pridržavaju principa dizajna gjde forma prati funkciju. To znači da predmeti i karakteristike ovog stila treba da budu i funkcionalni i estetski prijatni, pri čemu jedan aspekt uvek dopunjuje onaj drugi i obrnuto. Evo nekih dodatnih karakteristika organskog stila koje bi trebalo ispoštovati:

 

MALI, NEUPADLJIVI UKRASI

Organski dizajn izbjegava grandiozne predmete a favorizuje ukrase čistih linija, prirodnije teksture i motive inspirisane prirodom. Na primjer, stočić za kafu koji ističe prirodni uzorak drveta je idealan komad namještaja za sve one koji žele malo organskog stila u svojoj dnevnoj sobi.

 

MINIMALISTIČKE FORME

Organski moderni dnevni boravak, trpezarija ili drugi enterijer koji se može pohvaliti organskim dekorom doma mora imati nenametljiv, minimalistički namještaj sa ravnim linijama ili jednostavnim krivinama, kao što su bočni stolovi ili stolice jednostavnog oblika.

 

NEUTRALNE ILI PRIGUŠENE BOJE

Da bi upotpunili svoje prirodno okruženje, domovi u organskom modernom stilu često imaju neutralnu paletu boja, kao što su bijeli zidovi i jednobojne prostirke koje odražavaju tonove zemlje i drveta.

OTVORENI PROSTORI

Organski dizajn imitira široke prostore na otvorenom i unosi prirodne elemente unutra. Organski moderni domovi stoga obično imaju otvorene tlocrte i jaku vezu između unutrašnjih i spoljašnjih životnih prostora kako bi se pojačao osjećaj slobode i povezanosti sa prirodom.

 

JEDNOSTAVNI MATERIJALI

Organski dizajn koristi prirodne materijale gde god je to moguće, kao što su prirodno drvo, ratan, juta, morska trava i drugi. Dizajneri ih dopunjuju drugim jednostavnim materijalima, poput betona, stakla, čelika i livenog gvožđa.