Vinoterapija – omiljeno piće kao eliksir mladosti

U vinu se ne krije samo istina, već i zdravlje i ljepota. Ljekovita, ali i kozmetička svojstva grožđa i vina poznata su još od antičkih vremena.

U starom Egiptu, Grčkoj i Rimu grožđe i vino nisu se koristili samo za očuvanje zdravlja i fizičke kondicije, nego i za njegu, postizanje i očuvanje ljepote i mladenačkog izgleda kože lica i tijela. Njega grožđem bila je popularna i na dvoru francuskog kralja Luja XIV. Plemići i plemkinje masirali su svoja lica sokom od grožđa da bi izbrisali tragove umora i učinili kožu mekom, sjajnom i zategnutom.

Vijekovima kasnije, 1993. godine u Francuskoj pokrajini Bordeaux započela su istraživanja kojima je svrha bila naučno potvrditi pozitivno djelovanje grožđa i vina na zdravlje i ljepotu. Kako je poznato da su slobodni radikali najodgovorniji za starenje kože, ubrzo su osmišljeni i prva kozmetička sredstva na bazi polifenola dobijena hladnim cijeđenjem iz koštica grožđa. Nešto kasnije, 1999. godine, otvoren je i prvi wellness centar koji je u ponudi imao vinoterapiju, odnosno različite kozmetičke tretmane bazirane na ljekovitom djelovanju grožđa i vina.

Vinoterapija izvana i iznutra

018985-charlotte-newton

Vinoterapija se zasniva na pozitivnom efektu koje sastojci iz grožđa i vina imaju na ljudsko zdravlje i ljepotu, a posebno kožu lica i tijela. Grožđe sadrži dosta vitamina, minerala i elemenata u tragovima, među kojima su vitamini A i B-grupe, vitamini C i E, potom natrijum, fluor, magnezijum, željezo, kalijum, kalcijum i fosfor, te voćne kiseline: vinsku, limunsku i jabučnu.

Grožđe, a posebno njegove koštice i pokožica, bogato je i polifenolima, antioksidansima koji su posebno efektni u borbi protiv slobodnih radikala odgovornih za čak 80% starenja kože. Oni su, na primjer, 50 puta jači od vitamina E i 18 puta od vitamina C.

U vinoterapiji se koriste sortna vina i njihovi ekstrakti, sokovi od grožđa, gnječeno grožđe i ostaci od cijeđenja, te brašno, mekinje, kao i ulje od koštica grožđa.

Bioaktivne supstance iz grožđa, vina i koštica koriste se za čišćenje, piling, masaže i kupke, obloge, maske za lice, pojedine dijelove ili za cijelo tijelo. Da bi se još više poboljšalo djelovanje bioaktivnih tvari dobijenih od vina, grožđa i koštica, one se često miješaju termalnom vodom, ljekovitim blatom, medom te različitim eteričnim uljima.

Efekti vinoterapije

wine_therapy

Zahvaljujući sastojcima grožđa, efikasnim antioksidansima, te voćnim kiselinama, vinoterapija ima dokazani anti-aging efekt. Kozmetički tretmani sprečavaju preuranjeno starenje i ublažavaju znakove starenja. Tako koža postaje mekša i nježnija, dublje bore se ublažavaju, a sitne povlače.

Zahvaljujući voćnim kiselinama, vinoterapija odstranjuje odumrle i oštećene stanice, istovremeno podstičući produkciju novih, pa se koža regeneriše. Ima efekta i protiv neravnomjerne pigmentacije i smeđih mrlja koje nastaju tokom izlaganja suncu, djelovanja hormona ili starenja. Kozmetičkim tretmanima na bazi vina i grožđa koža se izbjeljuje, a smeđe mrlje se smanjuju ili potpuno nestaju.

Hranjive i ljekovite supstance koje se grožđem, sokovima i vinom unose u tijelo dokazano smanjuju nivo holesterola u krvi, potiču rad srca i krvotoka, sprečavaju prerano starenje, aktiviraju izmjenu supstanci, jačaju imuni sistem, djeluju antikancerogeno te potiču funkcije mozga i živčanog sistema.