Obućari tekstilci poručili: Za nas je prihvatljivo da najniža plata bude 750 KM

Predstavnici privrednih društava iz tekstilne i obućarske industrije Republike Srpske poručili su da je za ovaj sektor 750 KM prihvatljiv iznos najniže plate u Republici Srpskoj za 2024. godinu.

Istaknuto je to na sjednici Izvršnog odbora Udruženja tekstila, kože i obuće Republike Srpske, kojom je predsjedavao ugledni banjalučki privrednik Marinko Umičević, koji skoro dvije decenije sa velikim uspjehom vodi Tvornicu obuće “Bema” iz Banjaluke. Sjednica je održana juče u Privrednoj komori Republike Srpske sa ciljem razmatranja aktuelne problematike u sektoru obućarske i tekstilne industrije uzrokovane globalnom krizom na tržištu i najavama povećanja najniže plate u Republici Srpskoj za 2024. godinu.

“Očekujemo da će odgovorne institucije naći kompromisno rješenje, uvažavajući ekonomske pokazatelje i stanje privrede Republike Srpske, koje neće dovesti do još veće krize, te smanjenja obima proizvodnje i broja radnika”, prenio je Umičević dio zaključaka sa ove sjednice, a koje je on već sedmicama unazad iznosio u javnosti, pokušavajući da objasni u koliko teškoj poziciji se nalazi ova industrija kod nas, te da joj je potrebna podrška institucija. Sa ovog sastanka, poručeno je i da najave koje se odnose na povećanje najniže plate u Republici Srpskoj dodatno usložnjavaju situaciju za privredna društva iz sektora tekstilne i obućarske industrije, obzirom da ne postoji mogućnost povećanja cijena rada, koje su dogovorene sa stranim parnterima.

“Cilj svih privrednih društava je da zadrže obim poslovanja, ali i broj zaposlenih radnika, međutim ukoliko bi se desilo drastično povećanje najniže plate, opstanak privrednih društava iz ovog sektora je upitan i dodatno bi uticao na danje poslovanje.  Važno je naglasiti da 90 odsto preduzeća u ovom sektoru radi lon odnosno uslužne poslove za strane partnere, gdje ne postoji mogućnosti da se kroz povećanje cijena proizvoda ili usluga traže dodatna finansijska sredstsva. Topli obrok i prevoz radnika u ovom trenutku ne ulaze u strukturu najniže plate, stoga se postavlja generalno pitanje šta bi konkretno činilo strukturu najniže plate”, upitali su predstavnici Udruženja tekstila, kože i obuće Republike Srpske, u kojem je Umičević predsjednik Izvršnog odbora, i čovjek koji daje ogroman doprinos opstanku ove industrije, u kojoj radi punih pet decenija.

Inače, ekonomski pokazatelji generalno gledano, te uticaj globalne krize i trendovi na tržištu bitno utiču na smanjene potražnje za proizvodima tekstilne i obućarske industrije.

“To za  posljedicu ima smanjenje narudžbi za privredna društva, koja su orjentisana na saradnju sa poznatim svjetskim brendovima. Obimne zalihe gotovih proizvoda u velikim trgovinskim lancima u zemljama EU i pad potražnje značajno utiču na manje narudžbe i smanjenje obima proizvodnje, što predstavlja veliki izazov za ovu industrijsku granu”, rekao je Umičević, a na nadležnima je sada da čuju glas privrede, iskusnih privrednika, u prvom redu privrednika poput Marinka Umičevića koji je 50 godina u realnom sektoru i koji iza sebe ima ogromno kako životno tako i radon iskustvo, i čije prijedloge i sugestije zaista sa pažnjom treba saslušati.