Nynke Tynagel dizajnira “najsloženije 3D pletenje ikada” za anatomsku stolicu

Nizozemska dizajnerica Nynke Tynagel udružila se s tekstilnim brendom Byborre kako bi kreirala ležaljku koja sadrži razrađenu 3D pletenu tapiseriju ljudske anatomije. Prema InCC- u, proizvođaču ograničene serije Anatomic stolica, to je najsloženiji 3D tekstil ikada proizveden.

“Zbog složenosti pletiva, bilo je potrebno više od 28 ciklusa razvoja kako bi se tkanina dobila kako treba”, rekao je brend.

“To je najkompleksnija tkanina koju je Byborre ikada proizveo, i vjerovatno najsloženije 3D pletivo ikada napravljeno na ovom svijetu.” Tynagel – najpoznatija kao bivša suvlasnica Studija Job  – crpila je inspiraciju iz anatomskih dijagrama kojih se sjećala iz svog djetinjstva. Različite teksture se koriste za stvaranje različitih elemenata unutrašnjeg rada ljudskog tijela, uključujući živce, mišiće, crijeva, želudac, pluća i srce. Dizajnerka je na ideju došla nakon što ju je InCC – novi brend sa sjedištem u Amsterdamu – pozvao da kreira svoj inauguracijski proizvod.”Razmišljajući o praznom platnu, prva stvar koja mi je pala na pamet bio je otisak ljudskog tijela koje sjedi u stolici”, rekao je Tynagel za Dezeen.”Ne spoljašnju stranu tijela, već unutrašnjost u svoj svojoj utrobi i sjaju, jer je zabavnije i intrigantnije crtati i prevoditi u Byborreove prelijepe i inovativne 3D pletenine”, rekla je.

Anatomic prikazuje puni opseg tehničkih sposobnosti kompanije. Proces je bio moguć samo zato što je Tynagel kreirala svoj dizajn u višeslojnom, vektorskom digitalnom formatu. „Velika prednost mojih digitalnih vektorskih crteža je ta što se mogu lako prevesti u različite zanate poput intarzije i vitraža, uz laserske i druge tehnike štampe“, rekla je. “ByBorre je odradio sjajan posao pretočivši moj dizajn u pleteno umjetničko djelo.”

Anatomic je prvi put predstavljen u galeriji Rosanna Orlandi tokom nedjelje dizajna u Milanu ranije ove godine, a predstavljen je i na nedavno održanoj Holandskoj sedmici dizajna.

Dizajn se proizvodi u ograničenoj seriji od 600 komada. Svaki komad je proizveden od recikliranog poliestera i holandskog hrasta. Umjesto da se koristi kao stolica, može se okačiti i na zid kao umjetničko djelo.