Nova nijansa plave: Boja koja ne blijedi

Hemičar Mas Subramanian i njegov tim sa Univerziteta u Oregonu slučajno su godine pronašli novi pigment plave boje, dok su izvodili eksperiment vezan za elektroniku. Novu pigment plave otkriven je 2009. a sada je postao komercijalno dostupan, a neki umjetnici su ga već počeli koristiti.

 

Nova boja nazvana YInMn plava dobila je dozvolu za komercijalnu upotrebu te će se njome uskoro moći bojiti zidovi u domovima.

 

Za jednu seriju testova, naučnici su pomiješali crni mangan oksid s različitim hemikalijama i zagrijali ih na 1.000 sstepeni Celzijevih (ime boje YInMn plava dolazi od elemenata koji se nalaze u boji, itrijuma (eng. Yttrium), indijuma (eng. Indium) i mangana (eng. Manganese). Sretnom slučajnošću jedan od uzoraka ispao je vrlo žive, jake nijanse plave. Dodatna testiranja pokazala su da zbog svoje jedinstvene kristalne strukture boja ne blijedi čak ni kad je izložena ulju ili vodi.

 

Naučnici ističu kako je ova boja ne samo dugotrajnija nego i sigurnija za komercijalnu upotrebu jer ne sadrži nikakve toksine. Uz to, reflektuje veliku količinu infracrvenih zraka zbog čega bi se mogla koristiti i kao boja za krovove jer bi na taj način hladila prostor i činila ga ugodnijim.

 

“Struktura kristala koju koristimo za ovu boju bila je poznata i prije, ali nitko dosad nije došao na ideju koristiti je u komercijalne svrhe. Još otkako su stari Egipćani razvili prve pigmente plave, industrija se borila s problemima sigurnosti, toksičnosti i trajnosti boja”, izjavio je Subramanian.

 

Boja “najbliža savršenstvu” dodatno je usavršena te će se prodavati za komercijalne premaze i u proizvodnji plastike, a kasnije ove godine moći će se kupiti i kao boja za zidove i namještaj.

 

nova plava