Niko ih ne želi: 12 kuća u Americi koje je obilježila tragična prošlost

Jasno je da agenti za nekretnine nekad ne žele da kupci znaju kompletnu istoriju kuće za koju su zainteresovani, jer ona nekad zna da bude ukaljana brojnim tragedijama koje su se dešavale u njoj. Zbog istog tog razloga, kupci zahtijevaju sve detalje prije nego kupe kuću.

Naravno, nisu sve kuće u kojima su se desila ubistva tretirane isto. U Kaliforniji, na primjer, agenti su zakonom dužni otkriti da li se dogodilo ubistvo u kući koju prodaju – ali samo ako se desilo u posljednje tri godine.

Drugi domovi, gdje se desile velike tragedije obično su srušeni, a ponekad, kada ih nije moguće prodati, postaju muzeji.

Evo neke od najpoznatijih kuća u Americi koje niko ne želi zbog tragične prošlosti:

1. Taliesin, Wisconsin

taliesin

Poznati američki arhitekta Frank Lloyd Wright ne samo da je dizajnirao ovu vilu, u njoj je živio sa ženom zbog koje je napustio suprugu i njenom djecom. Međutim, 1914. godine dok je Wright bio na poslovnom putovanju, jedan od sluga zapalio je kuću i ubio njegovu ljubavnicu, dvoje njene djece i još četvero druge. Vatra nije u potpunosti uništila kuću, ali drugi požar 1925. godine nanio je veliku štetu. Wright je kasnije renovirao rezidenciju i tamo je živio do smrti. Danas tu niko ne živi jer je dijelom muzej a dijelom arhitektonska škola.

2. Farma Fox Hollow, Carmel, Indiana

fox hollow

Zloglasni Herb Baumeister ubio je 11 homoseksualaca i pokopao njihove posmrtne ostatke na svom imanju u Indiani, farmi Fox Hollow. Prije nego što su ga stigli uhapsiti, Baumeister je pobjegao u Kanadu gdje se ubio. Porodica koja je kupila kuću tvrdi da je pronašla više fragmenata kostiju na farmi te da je vidjela duhove i čula glasove nekih od Baumeisterovih žrtava.

3. Kreischer rezidencija, Staten Island, New York

kreischer

Kreischer rezidenciju izgradio je uspješni proizvođač cigle Balthasar Kreischer za svog sina. Ali nakon što je Balthasar umro, kuća je zapaljena i njegov sin se ubio u njoj. Decenijama su kružile priče o duhovima u kući a 2005. godine čuvar kuće Joe Young u njoj je ubio Roberta McKelveya za 8.000 dolara, a njegovo tijelo raskomadao i spalio u peći. Kuća se još uvijek bezuspješno prodaje.

4. Rehmeyrov Hollow, Pennsylvania

rehmeyer

Još 1928. godine Nelson Rehmeyer je postao ozloglašen u svojoj zajednici jer se bavio nadriljekarstvom. Ključ njegove prakse bila je knjiga vradžbina. Jedan lokalac bio je uvjeren da je Rehmeyer bacio čini na njega pa je sa svojim prijateljima od njega tražio knjigu vradžbina kako bi skinuo prokletstvo. Kad je Rehmeyer odbio da mu da knjigu, pretučen je na smrt, a kuću su mu zapalili kako bi sakrili tragove. Međutim, kuća nije gorjela pa je to shvaćeno kao dokaz Rehmeyerovih moći. Njegovi potomci su kuću pretvorili u muzej.

5. Kuća Conrada Aikena, Savannah, Georgia

conrad aiken

Dobitnik Pulitzerove nagrade Conrad Aiken imao je 11 godina i živio je u ovoj kući kada je jedne noći došlo do svađe njegovih roditelja. Dok je sjedio u svojoj sobi, čuo je da mu otac broji do tri a nakon toga i dva pucnja. Potrčao je do druge sobe i pronašao tijela mrtvih roditelja. Sljedećih nekoliko godina živio je s tetkom, a zatim se kao odrasla osoba vratio u Savannah i kupio kuću pored nekadašnje koja je još uvijek na tržištu.

6. Los Feliz rezidencija, Los Angeles, California

los feliz

Iako je na poželjnom mjestu u Los Angelesu, prazna je od jedne noći 1959. godine kada je dr Harold Perelson čekićem pretukao ženu na smrt, napao svoju 18-godišnju kćerku, koja je preživjela, a zatim se ubio popivši otrov. Kuća se prodala ubrzo nakon ove tragedije, ali se niko nikada nije uselio.

7. Bundy Drive, Los Angeles, California

bundy drive

Ovu kuću vidio je cijeli svijet kada je suđeno O.J. Simpsonu za ubistva Nicole Brown Simpson i Ronalda Goldmana, čija su tijela pronađena na imanju. Od tada je dvaput promijenila vlasnika, ali njena prošlost i veliki interes za ubistva uvijek privlače znatiželjnike koji lutaju susjedstvom.

8. John Sowden kuća, Los Angeles, California

john sowden

Dugo prije Simpson-Goldman ubistava, još jedno ubistvo punilo je naslovnice u Los Angelesu – Crna Dalija. Iako ubica nikad nije identifikovan, glavni osumnjičeni do danas je dr George Hodel, koji je živio u jedinstvenoj kući koju je projektovao Frank Lloyd Wright. Hodelov sin, bivši policijski detektiv, vjeruje kako je njegov otac mučio, ubio i raskomadao Elizabeth Short u podrumu kuće, kao možda i mnoge druge žene. Kupljena je 2001. godine i kompletno renovirana.

9. Glensheen, Duluth, Minnesota

glensheen

Godine 1977. neko je ušao u vilu Glensheen, izbo medicinsku sestru i ugušio paralizovanu nasljednicu Elizabeth Congdon. Sumnja je odmah pala na Elizabethinu usvojenu kćerku Marjorie i njenog supruga Rogera Caldwella koji su trebali naslijediti Elizabethino bogatstvo. Roger je osuđen, ali Marjorie se uspjela izvući i nakon toga počinila niz zločina. Nakon što je prestala posjećivati Rogera u zatvoru ponovo se udala. Kasnije je osumnjičena da je upetljana u smrt drugog muža nakon što je pronađen sa stomakom punim lijekova na recept. Glensheen je postala vlasništvo Univerziteta Minnesota i otvorena je za javnost.

10. Kuća u Villisci, Iowa

the villisca

Davne 1912. godine ova kuća je postala mjesto brutalnih ubistava sjekirom koje počinio nepoznati ubica skriven na tavanu. Ubijeni su Josiah i Sarah Moore, njihovih četvero djece i još dvoje djece njihovih prijatelja koja su tu provodila noć. Ubistva nikada nisu riješena i kuća se nije mnogo promijenila od tada, nikada nije bila opremljena strujom ili vodom. Danas je najveća turistička atrakcija grada u kojoj se može prenoćiti.

11. Amityville kuća horora, Long Island, New York

amityville

Iako je napravljeno mnogo filmova o ovoj kući, ponekad zaboravljamo šta se ovdje dogodilo. Godine 1974. ova prostrana vila bila je dom porodice DeFeo. Nakon što je godinama zlostavljan, Ronald DeFeo Jr. jedne večeri puca i ubija svoje roditelje, dvojicu braće i dvije sestre. Kuća je od tada imala četiri vlasnika a nedavno se ponovo našla na tržištu.

12. Breeze Knoll, New Jersey

breeze knoll

Ova kuća zvana Breeze Knoll postala je poznata lokalnom stanovništvu kao kuća Johna Lista, nakon što je on ubio majku, ženu i troje djece. Suočen s financijskim poteškoćama, mislio je da je najbolje da ih sve spasi tako što će ih ubiti, a zatim je pobjegao u Colorado. Bio je u bjekstvu 18 godina, prije nego što ga je komšija prepoznao iz episode serije  “America's Most Wanted”. Kuća je izgorjela nekoliko godina nakon ubistava, ali je nova izgrađena na istom mjestu . Ipak, i dalje je poznata kao kuća Johna Lista.

 

(diply.com/dominfo.ba)