Neodoljive vintage kuhinje

Kada govorimo o dizajnu kuhinja, u posljednje vrijeme je primjetno da se sve više ljudi odlučuje da ovom djelu svog doma doda malo retro prizvuka. Danas ne postoji konkretna, konačna definicija pojma retro. U osnovi, ovaj stil se odnosi na skoro sve što je staromodno i pomalo zastarjelo. Istovremeno, vintage i retro stil se na neki način preklapaju i ne postoji stroga razlika između njih.

No, dizajn vintidž kuhinje ipak zahtjeva nešto sofisticiraniji pristup. Važan korak ka postizanju izgleda je shvatanje da se stil odnosi na dugovečnost, kao i na pažljive, mudre izbore, odnosno vrijeme, dušu i strpljenje da vidimo kako stvari evoluiraju. U pitanju je jedna nadasve šarmantna estetika koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a glavni savjeti koje bi trebalo ispoštovati se svode na:

 

KORIŠĆENJE TAPETA

Tapete pokrivaju prilično veliki prostor u sobi, tako da postavljaju osnovnu atmosferu za dalji razvoj priče. Da biste stvorili vintidž vibraciju u kuhinji odlučite se za geometrijski uzorak. Takvim tapetama možete obložiti samo jedan dio zida i vaša kuhinja će izgledati još ekstravagantnije.

 

 

ŠARENI ORMARIĆI
Ormari spadaju u najfunkcionalnije komade namještaja i ima ih dosta u kuhinji. Vintidž stil je obiljeležen jedinstvenim spektrom boja, kao što su plava, zelena i žuta pa tako slobodno možete prekriti svoje retro kuhinjske ormariće jednom jarkom bojom ili ih pomešati sa bijelom za više kontrasta.

 

 

PLOČICE SU DOBAR IZBOR
Popločavanje je dobra odluka i to ne samo za kupatila, već i za sve one koji preferiraju starinske kuhinje. Bijele pločice najviše asociraju na retro stil, a istovremeno će u vaš kuhinjski prostor unijeti i više svjetlosti i načiniti da sve izgleda grandioznije.

 

OTVORENE POLICE

Otvoreno skladište je veoma zanimljiva opcija dok svoju kuhinju pretvarate u vintdiž-raj. Vjerovatno već imate otvorene police ili ormariće u vašoj kuhinji, samo pokušajte da sakupite neke predmete koji odražavaju ideje retro stila, na primjer neke tanjire, čaše, činije, čajnike i slično.

 

 

ZAVJESE I RETRO UMJETNOST

Zavjese su takođe značajne i vrijedne pažnje. Obično zauzimaju prilično veliki prostor, i ističu se po svom posebnom uzorku. Dovoljno je samo da pronađete tkaninu sa vintidž printom i da sami napravite jednu po mjeri svoje kuhinje. A ako ne želite da svoju kuhinju u potpunosti pretvorite u vintidž mjesto, možete samo dodati nekoliko umjetničkih akcenata retro stila cijelom dizajnu.

 

 

VINTIDŽ PRIBOR

Neke stvari za koje smatrate da su apsolutno beskorisne mogu se obojiti svježim bojama koje će značajno upotpuniti starinski dizajn. Potražite neke stare posude za duvan, korpe za povrće ili voće kako bi vaša kuhinja izgledala još “starije”. Sve što ste nekada smatrali zastarjelim danas može biti svježe i moderno. Neke stare stvari kao što su kutije za cigarete i posuđe mogu stvoriti starinski izgled.