Nekoliko načina da osvježite staru garnituru

kako osvjeziti staru garnituru za dnavni boravak

Sa nekoliko jednostavnih trikova, možete u nju unijeti novi život, tako da ponovo izgleda kao nov! Samim tim ćete osvježiti i vašu dnevnu sobu.

Smanjite jastuke, povećajte dezene na sofi

Kupovina gomile jastuka može da dovede do pretrpanog namještaja, ali broj jastuka koji sasvim dobro izgleda uz bilo koji stil je tri komada, kako nam kaže dizajner Kenet Vingard.

Veliki printovi kao npr. ogromni dezeni sa printovima cvijeća su trenutno veoma popularni, i Vingard predviđa da će popularne biti i geometrijske šeme kao na primjer rešetkaste linije koje se mogu dodati na već postojeće šare i dezene. Ako su vam jastuci svi iste veličine izgledaće uklopljeno, čak iako su im dezeni drugačiji.

Zamijenite stare nogare na garnituri

ugaona

Pogledajte ispod svoje sofe: kako izgledaju nogare? Vjerovatno su stare i istrošene, možda čak i neprimjetne. Zamijenite ih za uske kockaste nogare, koje su danas dosta popularne. Najbolje bi bilo da su mesingane.

Topliji tonovi i materijali polako preuzimaju izgled enterijera, zauzimajući tako mjesto svojim hromiranim i niklovanim prethodnicima. Mijenjanje nogara je mnogo lakše nego što mislite, zato se slobodno upustite u ovu malu avanturu.

„Ombre“ prekrivač za sofu

Ako zaista želite dramatičnu promjenu, ofarbajte prekrivač ili tkaninu od koje želite prekrivač, u boje koje daju vodeni efekat, i tako ćete transformisati vašu sofu u stvarno nešto posebno.

Slične boje koje će se pretapati jedna u drugu, to je ključ ombre efekta, odnosno sjenčenja, a naravno, važno je i da prekrivač dobro prekriva sofu, tako da izgleda kao da je obukla drugu kožu. Najbolje bi bilo da vam neko (ili vi sami) sašije prekrivač koji će da odgovara vašoj sofi, tako da nigdje ne bude viška ni nabora.

A ako mislite da je farbanje tkanine ovom tehnikom ipak prevelik korak za vas, uvijek možete kupiti jedan ovakav prekrivač!

Podarite toplinu kockastom namještaju

Moderne garniture uglavnom imaju kockast ili izgled pravougaonika, što je savršeno za hladni geometrijski izgled. Još ako pored njih stoji providni sto od pleksiglasa ili neki metalni detalji, doprinose hladnom i sterilnom izgledu. Vingrad predlaže razbijanje sterilnosti i ovog hladnog izgleda nekim debelim, zimskim, pletenim ćebetom i tabureom.

Zamjenite sunđere na trosjedu ili dvosjedu

ugaona garnitura dnevna

Ako imate dvosjed ili trosjed koji se sastoji iz nekoliko jastuka od sunđera umjesto naslona, vjerovatno ih lako možete zamijeniti. Isto tako možete zamijeniti i sunđer na sjedećem dijelu. Ovaj poduhvat vas neće puno koštati, nije komplikovan, a potpuno ćete promijeniti izgled i udobnost vašeg namještaja!

Potpuno promijenite mebl na garnituri

Ukoliko imate dovoljno sredstava, a volite vaš stari namještaj i ne želite da ga mijenjate, možete mu zamijeniti mebl. Ima puno zanatlija koji se bave ovim, a vaše je samo da izaberete odgovarajući mebl. Ovaj poduhvat je malo skuplji, a i najvjerovatnije ga ne možete sami izvesti, ali se isplati, jer namještaj stvarno izgleda potpuno kao nov!

Razmrdajte i oživite staru garnituru

Kada vaša stara garnitura počne da izgleda pomalo umorno, vjerovatno su se i jastučići stanjili i izdeformisali. Njih dakle morate okretati i razmrdavati barem jednom nedjeljno da biste im zadržali dobar izgled. A možete im i promijeniti ili dopuniti punjenje.

Uvijek garnituru možete osvježiti novim prekrivačem, koji će doprinijeti tome da vaša garnitura izgleda osvježeno. Jastučiće možete mijenjati s vremena na vrijeme isto kao i prekrivače. Garnituru redovno usisavajte i čistite kako biste spriječili taloženje grinja, prašine i prljavštine, i uvijek birajte prekrivače koji mogu da se peru u mašini, što će vam dodatno olakšati čišćenje.

I na kraju, uvijek možete napraviti razmještaj u dnevnoj sobi i tako osvježiti vaš prostor.