Napravio pametnu kuću: 11-godišnjak Dado Džidić kućnim uređajima upravlja glasom

Dado Džidić je jedanaestogodišnji dječak iz Zenice koji je od svog doma napravio pravu pametnu kuću u kojoj svojim glasom kontroliše uređaje, a uz pomoć aplikacije za mobitel s bilo kojeg dijela svijeta može upaliti svjetlo u svom domu i vidjeti stanje kućnih uređaja.

Džidić je po prvi put počeo eksperimentisati kada mu je njegov otac Senad ukazao da previše vremena troši na igranje igara i pokazao mu kako se te igre prave te da se i sam može obogatiti ako napravi jednu zanimljivu igru. Tako su i krenuli prvi eksperimenti mladog Zeničanina.

“Nakon toga, krenuo je u školu programiranja, zatim i na časove robotike, a pokrenuo i svoj Youtube kanal Dadoni7. Preteča programiranju igrica je bilo snimanje i editovanje videa akcijskom kamerom, dijeljenje sadržaja i privlačenje pozornosti. Nama kao roditeljima je bitna njegova sigurnost zbog prijetnji od strujnog udara, a pored toga i zaštita podataka koji su za internet i onih koji su privatni”, kazao je Dadin otac Senad.

U razgovoru za Klix.ba Dado je kazao da svaki svoj izum gleda kao napredak za budućnost, a naprijed ga iznova i iznova gura ljubav prema najnovijim tehnologijama.

“Nisam se bojao da bi bilo problema s uređajima i kvarova jer bi ih svakako popravio. Jedine smetnje su nam bile kablove i sakrivanje komunikacijskih uređaja. Međutim, da nije bilo podrške roditelja ja ovo ne bih mogao sam jer oprema košta i kupujem je van granica BiH, govori 11-godišnji Dado.

Na ideju pametne kuće je došao onda kada im je trebalo vanjsko svjetlo koje može upaliti preko mobitela kada se vraća s treninga, a zatim su krenule i druge ideje.

“Nakon što je stigla oprema, pored školskih i sportskih obaveza trebalo mi je sedam dana da napravim pametnu kuću. Ljubav se rodila gledajući oca informatičara s njegovim elektro kreacijama. Roditelji su bili oduševljeni i svi su govorili ‘Bravo Dado’, bili su velika podrška”, pojašnjava mladi Zeničanin.

Dado je trenutno 6. razred Osnovne škole “Alija Nametak”, bavi se sportom, a vlasnik je certifikata za robotiku “European Robotics Week” te za programiranje “Meet and Code”. Cilj mu je u budućnosti postati ugledni infromatičar.

“Cilj mi je da izgradim bolju budućnost te da postanem ugledni informatičar koji će realizovati mnoštvo ideja kao što su: kreiranje korisnih aplikacija, regulacija temperature, video nadzor, protiv požarni sistem i to sve da radi automatski i uz glasovne naredbe. Svakako, i da postanem poznati Youtuber Dadoni7”, zaključio je na kraju Dado.

Pametne kuće su budućnost, njihova izrada i programiranje je skupo, ali uz pomoć mladih genijalaca kao što je Dado Džidić budućnost je već stigla.

(klix)