Nagrada dizajneru Marku Fehéru od Centra za kreativnu ekonomiju Jugoistočne Evrope

Centar za kreativnu ekonomiju Jugoistočne Evrope odabrao je, nominovao i proglasio pobjednikom Marka Fehera u kategoriji Wearable art – timeless.

Dodjela nagrade BIG SEE FASHION DESIGN AWARD 2018, ove godine održaće se 16. oktobra u Ljubljani gdje će Marko Feher preuzeti nagradu za doprinos modnom dizajnu.

Nagrađena haljina Black Scorpio Dress će biti izložena u City of Design od 16. oktobra do 23. novembra 2018. godine. Haljina je nastala kao fakultetski zadatak na Central Saint Martinsu, a editorijal je sniman na Bahamima na čelu sa britanskom fotografkinjom Zenom Holloway koja u fokus svog interesa stavlja fotografije podvodnog svijeta.

Zavod BIG SEE je haljinu  i dizajn Marka Fehera ocijenio kao nosivu umjetnost, avangardu sa snažnom porukom, vrhunskim krojevima, te  jasnim identitetom, te je Feher i ovaj put pokazao da Bosna i Hercegovina pripada sceni svijeta.

U kategoriji za nagadu  su pored Bosne i Hercegovine bili i  dizajneri iz: Albanije, Austrije, Bugarske, Kipra, Češke, Crna Gore, Grčke, Hrvatske, Italije, Kosova, Mađarske, Makedonije, Moldavije, Rumunije, Slovačke, Slovenije i Srbije.

(fbl.ba)