Na najveći sajam gradnje BAU 2019 idu i dvije kompanije iz BiH

Predstavništvo njemačke privrede u BiH organizovalo je u Sarajevu prezentaciju vodećeg svjetskog sajma arhitekture, građevinskih materijala i sistema BAU 2019, na kojem se očekuje veliki broj posjetilaca iz BiH.

S više od 65.000 planera BAU je ujedno najveći stručni sajam na svijetu za arhitekte i inžinjere

Strani posjetioci

Sajam će biti održan od 14. do 19. januara 2019. u Minhenu, gdje se na prostoru od 200.000 kvadrata predstavljaju arhitektura, materijali i sistemi za privredne i stambene namjene i unutrašnje uređenje u oblasti novogradnje i uređenja postojećih objekata.

“Na predstojećem sajmu BAU predstaviće se više od 2.200 izlagača iz 45 zemalja, a udio stranih je oko 40 posto”,  izjavio je referent za odnose s javnošću sajma BAU Markus Sporer, dodajući da će se ove godine među izlagačima naći i dvije bh. kompanije.

Prema njegovim riječima, broj posjetilaca koji se predviđa je između 255.000 i 260.000 i iz godine u godinu povećava se procent stranih posjetilaca.

Oblast gradnje

Najviše izlagača, ali i posjetilaca, tradicionalno imaju Italija i Austrija, a tako će biti i u 2019. Kao jedina zemlja izvan Evrope, među top 20 čvrsto se pozicionirala Kina. SAD i Kanada, takođe, prodiru u klub top 20 zemalja. Broj posjetilaca iz BiH u posljednje četiri godine se učetverostručio, što pokazuje da u BiH postoji veliki broj stručnjaka u oblasti gradnje koji na sajam BAU dolaze da bi našli neko tehničko rješenje ili uspostavili poslovne kontakte.

(avaz.ba)