Mark Zuckerberg predstavio batlera – kućnog robota Jarvisa

mark robot jarvis

Šef Facebooka Mark Zuckerberg predstavio je svog kućnog robota “Jarvisa”, nazvanog po batleru Tonyja Starka, kojeg je napravio u slobodno vrijeme.

Iako nije toliko napredan, njegov asistent može upravljati rasvjetom, pomoći u odabiru muzike, a zna i prepoznati goste i otvoriti im vrata.

Zuckerberg je u velikom postu objavljenom na Facebooku opisivao šta je sve bilo potrebno da bi spojio različite sisteme u jedno, ali i otkrio kako bi ovo mogao biti korak prema nekom novom proizvodu. Istina, naglasio je da je ovo napravio u stotinjak sati (više je potrošio na trčanje) i da je sve prilagođeno njegovoj kući.

Rekao je da mu je ovaj projekt pokazao i da smo “puno bliže i jako daleko” od umjetnih inteligencija kakve zamišljamo. Pojasnio je da su računari sve bolji u prepoznavanju uzoraka, poput lica, ali da im je i dalje teško naučiti potpuno nove stvari.

“Sve na čemu sam radio – prirodni govor, prepoznavanje lica, govora i tako dalje – sve su to varijante istih temeljnih tehnika prepoznavanja uzoraka”, napisao je.

Zuckerbergov Jarvis je pri kraju mogao odgovarati na glasovne i tekstualne naredbe, upravljati muzikom, rasvjetom, klimom i drugim sistemima. Uz prepoznavanje gostiju, mogao je aktivirati toster ili ispucati majicu iz ‘topa’ u ormaru.

Na linku ispod pogledajte kako Jarvis funkcioniše, a ujedno možete pogledati i kako izgleda dom Zuckerbergovih.