Lampe za spavaće sobe – kako izabrati najbolju i gdje je postaviti

Bez obzira na to da li imate malu ili veliku spavaću sobu, gotovo je sigurno da je nećete koristiti samo za spavanje… Tamne spavaće sobe su odlične za odmor, ali malo korisno upotrijebljene svjetlosti nije na odmet. Pomoću diskretnih lampi čitajte, spavajte, relaksirajte se, ali napravite i romantični ambijent.

Da li postaviti lampu pored, iznad kreveta, opredijeliti se ipak za centralnu rasvjetu ili postavljanje ugradnih sijalica, uglavnom je najveća dilema kada na red dođe opremanje spavaće sobe.

Najbolji efekat postiže se kada se svjetlo ravnomjerno rasprostire po čitavoj sobi, jer se pokazalo i kao najprihvatljivije za ljudsko oko, naročito u večernjim satima.

Lampe u spavaćoj sobi su najbolji izbor

lampe-za-spavacu-sobu

Koji god način osvjetljenja da preferirate, u spavaćoj sobi svakako su neizbježne lampe na noćnom stoliću, obično nazivane i noćne lampe. Smještaju se na noćne stoliće sa obje strane kreveta i idealne su one koje se mogu pomjerati i okretati po želji.

Pomoću njih se postiže prijatna i topla atmosfera za čitanje, gledanje televizije ili rad na laptopu. Još bolji efekat dobićete ako u jedan ili dva ćoška sobe postavite podne lampe, čime ćete ravnomjernu rasprostranjenost svjetla dovesti do maksimuma.

Danas se na tržištu može naći veliki izbor zanimljivih i originalnih lampi koje uveliko zamjenjuju lampe klasičnog izgleda. Vrlo lako se mogu naći oblici, dimenzije, boje, teksture lampi koje odgovaraju vašem stilu života i enterijera u kojem boravite.

Lampe za spavaću sobu trebaju imate ove karakteristike

lampa

Prava veličina lampe za noćni stolić zavisi od visine samog stolića, ali većina stručnjaka se slaže da ne bi trebalo da bude viša od 30 centimetara. Ako želite da čitate u krevetu, željećete da svjetlo pada na stranu, a ne u oči vašeg partnera.

Noćna lampa ne bi smjela biti klimava, ali ne bi trebalo ni da bude glomazna. Zato, vodite računa i o abažuru lampe, ako je mali sigurno ga nećete zakačiti dok ujutro pokušavate da ućutkate budilnik.

Metal može bolje da usmjeri svetlost na knjigu, ali može da izgleda previše hladno u spavaćoj sobi. Zato su tkanina i papir najbolji, ali to već zavisi od oblika i vrste lampe.

kako-izabrati-lampu-za-spavacu-sobu

Ako je lampa postavljena na stolić, trebalo bi da bude što bliže zidu. Biće vam potrebno prostora za sat, naočare, knjige, kremu… sve one sitnice koje inače ostavljate na noćni stolić.

Kada se radi o stilu lampe za noćni stolić, razmotrite prvo veličinu kreveta. Možete imati prilično veliku lampu ako imate veliki krevet ili baldahin. Ali, ako imate nizak krevet, željećete nešto manje.

Takođe, pokušajte da pronađete lampu s prekidačem na kablu, da ne morate da se istežete da je isključite kada vam se prispava.

Zidne i ugradbene lampe u spavaćoj sobi

lampe-u-spavacoj-sobi

Noćni stolići su obično manjih dimenzija, stoga je, ukoliko postoji mogućnosti za to, najbolje lampu postaviti na zid ili plafon iznad kreveta. Na zid možete pričvrstiti veću ili manju lampu, koja može izgledati kao da je dio noćnog stolića.

Zidne lampe imaju mnoštvo prednosti – ne zauzimaju površinu stambenog prostora, a neki toliko vole da koriste samo ove lampe bez klasičnog plafonskog osvjetljenja.

Takođe, lampa može biti i dio uzglavlja kreveta, što djeluje dosta atraktivno jer baca svjetlost na cijeli krevet.

Lampe mogu postati i glavni ukras spavaće sobe ako ih postavite na plafon. Dvije jednake visilice s obje strane kreveta mogu dati stilski pečat cijeloj prostoriji.

Lampe za spavaću sobu u modernoj verziji

lampa-sa-potenciometrom

Kada je riječ o lampama za spavaću sobu, znajte da je najbolje imati dvije verzije jačine svjetlosti, svjetlo dovoljno jako za čitanje i nešto prigušenije za opuštanje.

Danas na tržištu postoje lampe na dodir koje omogućavaju regulaciju količine svjetla koja se određuje potenciometrom na dodir. Imaju nekoliko nivoa svjetlosti koji se obično dijele na: noćno svjetlo, meko svjetlo i jako svjetlo.

Prekidač je osjetljiv na dodir i aktivira se zbog tjelesne temperature. Jednostavno dotaknete stalak na bilo kojem mjestu i tako namjestite željenu jačinu svjetla. Ove lampe su obično savremenog dizajna i uklapaju se u sve moderne domove, i najbolje od svega, imaju pristupačnu cijenu.