Ljetne kuhinje za kuvanje na svježem vazduhu

Ljetna kuhinja vam omogućava da uživate na otvorenom, ne samo dok jedete, već i dok pripremate obrok. Bilo da pripremate zabavu za prijatelje ili ručak za svoju porodicu, možete s njima provoditi vrijeme i zabavljati se dok kuvate ili roštiljate.

Osim toga, kuhinja na otvorenom i te kako može podići izgled i omogućiti da vaš vrt ili terasa izgledaju još bolje i modernije, a samim tim i cijenu nekretnine.

Kuhinja na otvorenom može se organizovati u gotovo svakom dovoljno velikom dvorištu ili na svakoj većoj terasi. Broj kuhinjskih elemenata, veličina stola i broj stolica zavisiće od namjene ljetne kuhinje, odnosno od toga da li je želite koristiti samo kao mjesto pripreme obroka ili kao mjesto koje će vam dok je lijepo vrijeme zamijeniti dnevni boravak i postati prostor u koji ćete pozivati više gostiju.

OBLIK KUHINJE

Imajući u vidu oblik terase ili specifičnosti mjesta u vrtu gdje je želite smjestiti, izaberite oblik kuhinje na otvorenom temeljen na rasporedu kuhinjskih elemenata sa svim potrebnim aparatima – kuhinja u jednom potezu, kuhinja organizovana u obliku slova “U” ili “L”, ili kuhinja s ostrvom… Ako kuhinju na otvorenom želite napraviti u vrtu, zbog lakšeg iznošenja svih potrebnih stvari iz prave kuhinje, najbolje je da je smjestite što je moguće bliže samoj kući.

Kao drugi korak, donesite odluku da li dio (i koji) otvorene kuhinje želite natkriti i na koji način (većom platnenom tendom, gotovom nadstrešnicom od aluminijuma i stakla, prirodnim sjenilom poput nekih penjačica koje se savijaju oko drvenih ili metalnih konstrukcija…). U svakom slučaju, način na koji ćete natkriti dio ili čitav prostor kuhinje na otvorenom uveliko će uticati na opšti utisak.

NAMJEŠTAJ

Pri izboru namještaja (sto i stolice, dodatne komode za odlaganje stvari, dio konstrukcija kuhinjskih elemenata…) i podnih obloga (uz, naravno, stil i boje) najvažnije je obratiti pažnju na materijal od kojeg su izrađeni. Kako je kuhinja na otvorenom izložena različitim vremenskim uslovima (sunce, voda, visoke ili niske temperature i sl.), za to predlažemo sljedeće materijale – kamen, tikovinu, nerđajući čelik, keramičke pločice i beton. Kako je roštilj obično dio svake kuhinje na otvorenom, svakako za njega birajte nezapaljive materijale.

Idealni su sudoperi od nerđajućeg čelika ili keramike, dok za duži životni vijeka frižidera predlažemo njegovo smještanje u zaseban element.

OTPORNI MATERIJALI

Za radne ploče kuhinje preporučujemo keramičke pločice, granit, ako nije direktno izložen suncu, autohtoni kamen i beton. Jaču rasvjetu postavite samo iznad radne površine, dok za dio u kojem se jede izaberite ambijentalnu. Umjesto električne rasvjete, možete postaviti plinsku. Praktičnim će se pokazati i stojeća lampa koja ima ugrađen i grijač uz koji ćete kuhinju moći koristiti i tokom hladnijih dijelova godine.