Kreativni načini za korišćenje tamnije boje u malom kupatilu

Ako razmišljate da koristite tamnu boju u svom malom kupatilu – čestitamo vam na tom hrabrom potezu! Tamni zidovi djeluju bogato, luksuzno i sofisticirano, a istovremeno stvaraju smjelu estetiku koja nikog ne ostavlja ravnodušnim – bez obzira na kvadraturu kupatila. No, iako su tamnije boje lijepe i bezvremenske, postoje neke stvari koje treba uzeti u obzir, naročito kada ih koristite u malim kupatilima.

 

Zašto tamna boja može dobro da funkcioniše u malim kupatilima? Koji su to razlilčiti načini za njihovo korišćenje i kako uopšte izgleda stilizovanje malog kupatila sa tamnim zidovima? Sve su ovo pitanja koja zahtjevaju dublje razmatranje. Kao i uvek, dizajneri nam pritiču u pomoć i otkrivaju male trikove koji će nam olakšati posao renoviranja.

Prvo, da li je u redu koristiti tamnu boju u malom kupatilu? Stara teorija kaže da su svjetlije boje bolje za male prostorije, jer reflektuju više svjetlosti, čineći prostoriju većom. Ali tamna boja se takođe usjpešno može izboriti sa malom kvadraturom! Tamni zidovi imaju tendenciju da se “povuku”, čineći da se zid čini udaljenijim što svakako može stvoriti iluziju više prostora.

Umjesto da reflektuje više svjetlosti, tamna boja ima manje refleksije, i iako ova razlika može izgledati pogrešno, dubina njene boje i sjenke (i činjenica da nije tako jasno definisana svjetlošću) zamagljuje ivice male sobe. Apsorbujući svjetlost, zidovi kupatila su manje jasno obilježeni i mogu da daju iluziju većeg prostora.

 

Brojne studije su pokazale da ljudi percipiraju svjetle predmete kao da su bliže od istog objekta u tamnijoj boji. Prevedite to u dizajn enterijera i to sugeriše da će zidovi svjetlih boja učiniti da isti ti zidovi izgledaju bliže, dok tamni zidovi izgledaju dalje. Po ovoj logici, moglo bi se zaključiti da je ideja da tamni zidovi utiču na “zatvaranje” prilično neosnovana.

Postoji mnogo debata o ovome, ali to samo pokazuje da nema pravila! Sve se svodi na lični izbor. Svi se možemo složiti da tamne boje stvaraju nevjerovatnu dubinu i preljepe senke koje dodaju interesovanje i intrigu svakoj prostoriji. Ako vam ovo zvuči dobro, nastavite! Ali izaberite tamnu nijansu koju zaista volite.