Koje predmete u kuhinji najčešće zaboravljate očistiti

Kuhinja je najprljavije mjesto u domu jer se tu gomilaju prljavo posuđe i ostaci hrane, a i prljava rerna često može biti problem. Međutim, postoje i drugi predmeti koje vjerovatno zaboravljate očistiti.

Svaki predmet ili uređaj ima neku vrstu upravljačke ploče ili ručke. Dodirujemo ih prije pranja ruku ili nakon pripreme sirove hrane, a zbog toga se pojavljuju bakterije poput listerije, salmonele i Escherichije coli. Sve one mogu uzrokovati probleme s probavom.

Kuhinjske ormariće, ručke i sve ostalo treba čistiti svakodnevno nakon pripreme hrane koristeći dezinfekcijsko sredstvo za čišćenje i čistu krpu ili papirni ubrus.

Iako kroz sudoper konstantno teče voda, oko odvoda se nakupljaju mikrobi. Prema podacima Nacionalne fondacije za sanitarnu zaštitu (NSF), u 45 posto testiranih umivaonika nalazila se E. coli ili neka druga vrsta bakterije. Sudoper također treba dezinfikovati nakon pripreme svakog obroka.

Većina voća i povrća će duže ostati svježa ukoliko se ne operu prije odlaganja u frižider. Međutim, samim tim, unutrašnjost frižidera, uključujući ladice, postaje prekrivena pesticidima. Jednom mjesečno biste trebali izvaditi ladice i oprati ih deterdžentom i toplom vodom. Isto uradite s ostatkom unutrašnjosti frižidera.

Na daskama za rezanje, a naročito onim napravljenim od drveta, mogu se naći bakterije u sitnim uglovima koje se pojave čak i nakon jednokratne upotrebe. Važno je imati najmanje dvije različite daske za rezanje: jednu za voće i povrće i jednu za meso.

Čak i čista voda koja se zadržava u aparatima za kuhanje kafe, blenderima i sličnim aparatima može biti idealna za pojavu bakcila. Barem jednom sedmično ih rastavite na dijelove i očistite. Neke dijelove možete staviti u mašinu za pranje suđa, a druge treba prati u toploj vodi sa deterdžentom i dobro posušiti.

KLIX