Umičević ogorčen: Opet nije uveden smjer inženjer obućarstva uz rad

Marinko Umičević, tehnički direktor Tvornice obuće “Bema” Banjaluka, koji u obućarskoj industriji radi više od četiri decenije i ima ogromno iskustvo i znanje, rekao je da je ogorčen činjenicom da ni ove godine smjer inženjer obućarstva uz rad nije uvršten među studijske programe na na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

Naime, konkurs za upis studenata u prvu godinu prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u akademskoj 2023/24. godini na Univerzitetu u Banjaluci je raspisan, ali opet nisu usvojeni prijedlozi, niti je bilo ko od nadležnih odgovorio na zahtjeve obućarske industrije koja vapi za kadrovima iz te oblasti.

Umičević, koji je i predsjednik Udruženja tekstila, kože i obuće u Republici Srpskoj, industrije koja zapošljava oko 14.000 radnika u Republici Srpskoj, ne krije svoje ogorčenje, ali i veliko razočarenje jer niko nije želio ni da sasluša njihove prijedloge.

“Ogorčen sam, jer smjer inženjer obućarstva uz rad nije uvršten u stidijske programe. Povodom toga sam bezbroj puta pisao prethodnom mnistru za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđanu Rajčeviću i tražio sastanak. Nikada mi nije ni odgovorio, a kamoli me primio na razgovor. Pisao sam i sadašnjem ministru Željku Budimiru nekoliko puta, tražio sam sastanak ili u Vladi RS ili u Tvornici obuće “Bema” i nisam dobio odgovor, niti je našao vremena da me primi ni u svojstvu predsjednika Udruženja ni kao tehničkog direktora “Beme””, istakao je Umičević.

On je podsjetio da je smjer inženjer obućarstva uveden prije nekoliko godina na njegovu inicijativu, ali je, kako je rekao, bila smiješna i neodgovorna odluka da to bude redovo studiranje u trajanju od četiri godine i 240 ECTS bodova.

“Ta odluka je više nego neodgovorna, jer to plaćamo mi iz realnog sektora. To je bilo apsolutno nepotrebno, jer je dovoljno da inženjer obućarstva studira tri godine po Bolonji, ali uz rad. Međutim, profesori to ne žele, uz podršku dekana i rektora, jer vikendom rade na privatnim fakultetima i mi smo taoci njihovih megalomanskih zarada i rada na više fakulteta istovremeno.

Od 2.270 studenata koliko je planirano za upis, samo je 81 vanredni student i to 10 na Fakultetu bezbjednosnih nauka, pet na Pravnom fakultetu, tri na Filozofskom fakultetu i dva na Fakultetu fizičkog vaspitanja i sporta”, precizirao je Umičević i dodao da je na žalost izgubljena još jedna godina. Prema njegovim riječima, industriji obuće u Republici Srpskoj su potrebni inženjeri, rukovodioci, modelari.

“Tvornica obuće “Bema” bi sama upisala najmanje 15 studenata uz rad. Međutim, nema razumijevanja, a niko ne voli i ne traži da radi u interesu privrede. Doduše, raspisali su konkurs za 12 tekstinih inženjera plus za jednog stranog državljanina, čista budaleština i bacanje para da to traje četiri godine. Ja sam završio Tehnološki fakultet u Zagrebu, gdje sam studirao uz rad i smatram da nema potrebe da se neko za to školuje četiri godine. Nadam se da će me resorni ministar primiti do naredne akademske godine, da da uvedemo smjer za obućare.Iskreno se nadam”, zaključio je Umičević, koji godinama ukazuje na problem nedostatka kadra u ovoj grani industrije, koja zapošljava oko 14.000 radnika, i koja je kao takva veoma važan segment domaće privrede.

N.Sp.