Kina ima solarnu elektranu u obliku pande

Većina solarnih elektrana ima panele poredane u redovima i kolonama kako bi formirali mrežu. Međutim, predstavnici kineske kompanije China Merchants New Energy odlučili su se malo zabaviti kada su od solarnih panela izgradili gigantsku pandu na oko milion kvadratnih metara na farmi u Datongu.

China Merchants New Energy je najveća državna kompanija za čistu energiju u Kini. U prvoj fazi projekta, koji su završili 30 juna, na farmi u Datongu su postavili postrojenje od 50 megavata. Gigantska solarna panda počela je već isporučivati solarnu energiju u sjeverozapadnoj Kini, dok je izgradnja druge pande planirana krajem ove godine.

Elektrana panda, kako su je nazvali, ima mogućnost producirati 3,2 milijarde kilovata solarne energije po satu u narednih 25 godina. To će eliminisati potrošnju oko milion tona uglja koji bi se koristio za proizvodnju struje, što će smanjiti emisije ugljenika za 2,74 miliona tona.

Kompanija China Merchants New Energy sarađivala je sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) u proizvodnji panda elektrane. Iz UNDP-a su kazali kako je ovaj projekat dio napora za podizanje svijesti mladih u Kini o razvoju čiste energije.

Kineska kompanija i UNDP namjeravaju izgraditi još nekoliko panda elektrana u Kini u narednih pet godina.

Pande su jedne od najugroženijih životinja na Zemlji, a žive u gustim šumama brdovitih područja u Kini. Ubiti pandu u Kini je bilo kažnjivo smrću do 1997., otkada je kazna 20 godina zatvora.

 

klix.ba