Beogradski Muzej savremene umjetnosti na listi muzeja koje morate posjetiti

Britanski list Gurdian uvrstio je beogradski Muzej savremene umjetnosti među 13 muzeja i galerija u Evropi koje njegovi čitaoci moraju posjetiti.

Novinar Gurdijana, Will Coldwell, u članku “Lijepa umjetnost ili drzak dizajn” sastavio je listu od 13 novih galerija i značajnih muzeja koji su dugo bili zatvoreni za javnost.

Muzej savremene umjetnosti u Beogradu našao se na osmom mjestu, a Coldwell piše da je zbog renoviranja bio zatvoren od 2007. do 2017. i otvoren u oktobru.

“Modernistička zgrada, izgrađena 1965, ima upečatljivu geometrijsku fasadu (sada obnovljenu) i sadrži najveću kolekciju jugoslovenske umjetnosti u svijetu, uključujući djela Petra Dobrovića i Milana Konjovića”, kaže Coldwell.

Na prvom mejstu njegove liste je Blox – nova građevina u obliku kocke u luci u Kopenhagenu koja bi uskoro trebalo da bude otvorena, a sadržavaće sve – od kuća i restorana do prostora na otvorenom za kulturna dešavanja.

Coldwell zatim preporučuje Fondaciju Miró Mallorca u Palmi, Svjetlosni atelje u Parizu, Muzej ulične umjetnosti Lasloods  u Amsterdamu, Muzej lijepih umjetnosti u Valeti (Malta), Nacionalni muzej Švedske u Stokholmu, zatim Nacionalni muzej savremene umjetnosti u Atini, Muzej lijepih umjetnosti u Budimpešti.

Neizostavno treba posjetiti i Kolekciju Roberta Casamontija – prvu galeriju savremene umjetnosti u Firenci, Centar Gilyarovsky u Moskvi, na pretposljednjem mjestu je umjetnički centar LUMA u Arlu, a na posljednjem galerije Fondacije Lafayette u Parizu.