Kamini daju posebnu toplinu domu

Od davnina pa do danas kamin je, osim što ima funkciju grijanja, zauzimao i centralno mjesto u domu, prostoru gdje su ukućani bili na okupu.

Danas je situacija nešto drugačija, ali u domovima gdje postoji kamin – on privlači pažnju i diktira raspored ostalog namještaja. U modernom dobu kamin je izgubio svoje osnovno svojstvo – glavni izvor toplote i grijanja u stanu, ali je zadržao tu sekundarnu funkciju da prostoru da notu topline, učini ga specifičnim i oplemeni unutrašnjost.

LAŽNI KAMINI

Modernizacijom, upotrebom novih materijala i uopšte razvojem tehnologije stvaraju se novi oblici kamina, koji mogu u potpunosti da se prilagode svim zahtjevima tržišta, kao i najrazličitijim stilovima. Bilo da se nalaze u dnevnom boravku, spavaćoj sobi, kuhinji ili čak  kupatilu, mogu da se odaberu oblici, boje, vrste i da se uklope u enterijer po želji klijenata.

Ukoliko se odabere statičan kamin – fiksiran, mobilni, sa različitim ložištem, električni ili na drva, prostor dobija na toplini, otmjenosti i čini odličan vizuelni preokret.

S obzirom na to da ga koriste u zimskom periodu, u toplijim dijelovima godine često je nefunkcionalan. Međutim, tada se kamin može pretvoriti u lažni, koji može poslužiti kao odličan estetski detalj, mini-ostava za knjige, svijeće, cvijeće te različite figurice.  

POSEBAN ŠARM I SVEČANA ATMOSFERA

U različitim prostorijama kamini odaju drugačiju atmosferu. Vrlo se često nalaze u ugostiteljskim objektima, svečanim holovima, prijemnim salama, što svakako govori o efektu koji proizvode kod posjetilaca, odišu posebnim šarmom i stvaraju svečanu i toplu atmosferu u isto vrijeme.   

Danas izuzetno lako uklopivi, dizajnerski osmišljeni i vizuelno prilagodljivi, kamini su veoma laki za održavanje, a uz malo mašte i kreativnosti postaju omiljeni dio vašeg doma.