Kako mala dječija soba može biti kreativno uređena

HAO Design je tajvanski projektanski studio koji u ovoj zemlji radi fenomenalne projekte (uglavnom) privatnih objekata.

Jedan od zadnjih njihovih projekata koji nam se jako svidio jesu pametna rješenja za uređenje dječije sobe.

Ova soba je male kvadrature, tako da je bilo logična odluka da se prostor korisiti vertikalno što je više moguće. Kao što se to obično radi u većini manjih dječijih soba, odluka je pala na krevet na sprat, ali ovaj ipak nije poput ostalih.

Krevet osmišljen i izrađen za ovu sobu sastoji se od donjeg dijela koji služi kao ormar i, što je zanimljivo, kao dio za igru.

Naime, i mali vlasnik ove sobe na jednostavan način može otvarati prostor predviđen za odlaganje odjeće, odnosno vrata koja izgledaju kao police za knjige, a jedan dio prostora ispod ormara je ostavljen prazan kako bi mališan mogao da se igra i koristi ga kako želi. Kad preraste taj prostor za igru može ga koristiti za odlaganje igračaka, knjiga, odjeće…

Na gornjem dijelu kreveta smješten je dušek do kojeg se dolazi stepenicama, a mališan ima i odličan pogled kroz prozor iz kreveta.

Kao što smo spomenuli, prostor je prilično mali, pa je bilo potrebno ekonomisati sa prostorom za igru. Tako je čitav jedan zid prefarban bojom po kojoj se može pisati, crtati, bojiti i tako pretovren u itakako vrijedan resurs za igru i učenje.