Kako urediti prostor oko nefunkcionalnog kamina

Iako su kamini zamišljeni kao sredstva za grijanje, oduvijek im je prednost bila što osim funkcije imaju i estetsku vrijednost s obzirom na to da su vrlo često služili kao arhitektonski, odnosno dizajnerski ukras.

Međutim, u brojnim kućama i zgradama, posebno onim sa starijim datumom izgradnje, kamini se ne koriste. Što zbog ostarjelih instalacija, što zbog upotrebe modernijih načina grijanja.

Ali, dizajneri nisu dozvolili da tako lijepi, tradicionalni i elegantni dijelovi doma propadnu, te su im našli novu namjenu. Naime, danas se vrlo često mogu vidjeti kamini s novim funkcijama. Ovo je postalo tako učestalo da se često rade i imitacije kamina, odnosno prednje fronte kamina se postave na zid te se dobija vizuelni utisak da je kamin u prostoriji.

U ovom slučaju, njihova funkcija je samo dekorativna, a donosimo vam nekoliko savjeta ako želite svom kaminu prenamijeniti funkciju ili jednostavno dati mu novi život tokom ljetnih mjeseci kada u njemu ne ložite vatru.

Najučestaliji ukras unutar kamina koji se ne koriste su cjepanice drva. Dok se rijetki odlučuju za prave cjepanice, većina ljudi bira stilizovani ukras od okruglih cjepanica. Čak možete kupiti i tapete s ovakvim dezenom. Iako najučestaliji, ovaj ukras za kamin zbog utiska elegancije i topline koji ostavlja nikad ne dosadi.

kamini ideje

Dodajte egzotične biljke i neka živo zelenilo ispuni vaš prazan kamin. Biljke koje cvjetaju će takođe stvoriti divan efekat. Možete izabrati jedan veliki i impresivan primjerak ili kolekciju manjih biljaka koje se mogu pažljivo urediti.

902fd6cd5635ba42f48682df5265be1c

Mnogi su svoje kamine iskoristili za stvaranje dodatne biblioteke. Neki su postavili police na koje su poredali knjige i druge ukrase, a neki su knjigama jednostavno popunili prazninu kamina. Ovu ideju će rado prihvatiti svi kojima uvijek nedostaje prostora za još nekoliko knjiga i sitnica.

ideje za dekoraciju kamina

Imate zanimljive, predimenzionirane ukrase poput gipsane biste i velikog korala i tražite im mjesto gdje neće smetati, ali gdje će biti upadljivi. Ako imate kamin koji ne koristite, eto ideje.

ukrasni kamini

Isto možete uraditi i sa zanimljivim slikama, crtežima i fotografijama koje ste uokvirili.

dekorativni kamini

Ako imate klince, kao detalj u kaminu razmotrite balone. Izgleda zanimljivo i razigrano, što će se posebno svidjeti djeci.

dfcc20f200fb3305e6bdb2de427c4fd2

U krajnjem slučaju, ako imate kamin a ne koristite ga za grijanje, još malo dodatnog prostora za odlaganje nikad nije na odmet.a

fireplaces-shelved-bhg