Kako gajiti dekorativne agrume u kući

Citrusi ili agrumi su biljke koje potječu iz tropskih krajeva jugoistočne Azije. To su tipične mediteranske biljke koje su vrlo osjetljive na hladnoću i uginu na temperaturi ispod 0°C.

Na našem podneblju agrumi se koriste kao sobno bilje. To su biljke koje rastu kao mala grmolika stabla visine od pet do 15 metara.

dekorativni agrumi u kuci

Najčešće agrumi počinju da plod donose tri do pet godina nakon sadnje, a od cvjetanja do berbe prođe pet do šest mjeseci, ovisno od sredine gdje raste.

Korišteni kao sobno bilje nemaju tako kvalitetan i koristan plod kao biljke koje se uzgajaju napolju u uslovima klime koja im odgovara. Agrumi kao sobne biljke se prvenstveno uzgajaju kao dekorativne biljke.

Vrste agruma za uzgoj u kući

Neke od poznatijih vrsta citrusa su: Citrus aurantifolia – limeta, Citrus medica – citron, Citrus reticulata – mandarina, Citrus limon – limun, Citrus paradisi – grejpfrut, Citrus sinensis – narandža, Citrus tangerina – tandžerina.

citrusi u kuci

Kako i posaditi i gdje ih držati

Agrume je moguće uzgojiti iz sjemenke narandže, limuna, grejpa… ili iz reznice već odrasle biljke.

Od proljeća do jeseni svoje agrume možete držati vani, na balkonu, terasi ili u vrtu. Odaberite osunčano mjesto i iznesite biljku u posudi, te prije početka zime i niskih temperatura ponovno vratite u kuću.

kako uzgajati citruse

Dobro mjesto u kući za agrume je osunčano mjesto pored prozora ili na staklenoj terasi gdje je temperatura od 10 do 15°C. Čim temperatura počne da opada agrumi počinju da gube list i biljka ulazi u stanje mirovanja.

Zemlja bi trebalo da je uvijek umjereno vlažna i poželjno je biljku povremeno orošavati.

Uzagajanje limuna u kući

citrus pot arizona backyard ideas decor california phoenix small garden

Najčešće se kao sobna vrsta uzgaja limun i njega možete naći i u prodaji u vrtnim centrima.

Limun svojim lijepim mirisom, cvijetom i plodom uljepšava prostor u kojem živimo. Osim toga, on ima još jednu osobinu: isparava fitoncide – materije koje djeluju baktericidno, tj. uništavaju mnoge mikroorganizme i tako čine zdravijim prostor u kojem živimo.

Sobni limun može da izraste najviše do dva metra. Da bi biljka lijepo napredovala, potrebno joj je mnogo svjetlosti i obilno zalijevanje, posebno od maja do septembra.

drvo limuna u kuci

Ne dozvolite limunu da cvjeta prve godine, jer će to iscrpiti biljku. Ako je zemlja suviše vlažna, korijen će početi da truli, vrhovi grana da odumiru i biljka će prestati da daje nove izdanke.

Krajem zime orežite ogoljele grane da bi na proljeće ponovno potjerala izdanke. Da biste spriječili hlorozu i dobili tamnozelenu boju lišća, u zemlju dodajte prihranu sa dodatkom željeza.