Kako da uredite dom u kalifornijskom stilu

Kalifornijski stil se temelji na minimalizmu, jasnim i jednostavnim formama koje se najčešće kombinuju sa boho detaljima….

Poznata dizajnerka enterijera Lauren Soloff iz Los Anđelesa prilikom uređenja prostora obožava da kombinuje jak minimalizam i boho stil. Kako ona objašnjava, njena estetika se bazira na prirodnosti, opuštenosti i prijatnosti.

Upravo zato smo riješili da se konsultujemo sa ovom damom koja svaki prostor boji vedrinom i pozitivnom energijom.

Lauren je izdvojila 7 najboljih prijedloga kako da uredite vaš dom na tipičan kalifornijski stil:

Birajte jednostavne materijale

“Kada je riječ o malim prostorima, trudim se da ostanu veoma svijetli i da posjeduju neutralnu paletu boja, te koristim materijale kao što su laneno platno i čist pamuk”, kaže Lauren. Slojevi materijala u bijeloj boji i boji slonovače su odličan način da postignete strukturu i suptilan kontrast. To će pomoći da “otvorite” prostor, koji će odisati svježinom i prijatnom energijom. Kada je riječ o krevetu, najbolje bi bilo da on bude u bijeloj boji, zapravo da se na njemu nalazi bijela posteljina i laneni jorganski prekrivač sa jastucima.

Budite oprezni sa svjetlošću

Uvijek je lijepo odabrati prozračne tkanine i materijale koje na različit način flitriraju svjetlo, te od prostora mogu da naprave sjajnu atmosferu. Poznate belgijske lanene zavjese su uvijek odličan izbor za mene. Takođe uvijek volim da koristim bijelu motorizovanu zavjesu (mecho shade) sa 5 odsto propuštanja svjetlosti. U posljednje vrijeme sam koristila tanke zavjese u boji drveta, i zaista volim efekat koje one daju jednoj prostoriji, u različito doba dana.

Fokusirajte se na ručno rađene stvari

Stvari koje su izrađene od prirodnih tkanina, poput ogromne korpe od pruća ili ručno rađene vaze ili saksije za cvijeće, vašem prostoru će dati dozu boho stila.

Velika korpa ili mala kolekcija jedinstvenih vazi može da bude pravi izbor. Pri tome, važno je da ne pretjerate u detaljima, kako ne bi narušili izgled prostora, koji i dalje treba da bude kombinacija modernističkog stila sa notom boho vajba.

Ne pretjerujte sa namještajem

Kada je riječ o namještaju zapamtite da je uvijek manje- više, čak i u velikim prostorijama. Kada je riječ o maloj dnevnoj sobi, važno je da imate garnituru za sjedenje, ali imajte u vidu koliko ljudi će je koristiti. Jednostavnost i prostranost, bez suvišnih dijelova namještaja je osnova svega.

Investirajte u kvalitetan tepih

Tepih je jedna od stvari koja je u stanju da u velikoj mjeri osvježi vaš prostor i pruži mu sasvim novu dimenziju. Višebojni tepisi, sa različitim dezenima nose poseban vajb, pogotovo ako je riječ o unikatima.

“Uvijek kada uređujem prostor, volim da biram neutralne i jednostavne stvari, a onda dodam jarku boju i dezen na sam pod. Vintidž marokanski tepisi i turski ćilimi su moja dva favorita”, kaže Lauren.

Unesite biljku

Sobna biljka daje živost svakom prostoru, te ako uživate u prirodi onda bi zaista trebalo da dodate djelić majke prirode u svoj životni prostor. Ujedno, mnoge biljke imaju pozitivne efekte na samo okruženje, ali i ljude. Dok neke pročišćavaju prostor i eliminišu teksine, druge će uticati na oslobađanje stresa ali i na dekorisanje prostora. Biljka kaučukovo drvo bi bila odličan izbor s obzirom da ne zahtijeva mnogo svjetlosti, niti veliku njegu.

Birajte prirodne i organske materijale

Prirodni materijali čine prostor čistijim, a to je posebno bitno za male stanove i domove. Drveni materijali predstavljaju odličan izbor materijala kojim možete osvježiti vaš dom.

Izvor – elle.rs