Kako da sto zablista za svečanu večeru

kako da sto zablista za svecanu veceru

Dolaze li na novogodišnji ručak porodica ili prijatelji, svi se trudimo da što ljepše uredimo dom i trpezarijski sto. To mjesto okupljanja za kojim se veselimo s najmilijima na taj dan treba da zasija punim sjajem. Prilikom postavljanja stola za božićnu ili novogodišnju večeru ili ručak, bitno je istaći romantičnost, toplinu i osjećanje bliskosti.

Boje za dekoraciju stola

boje-za-dekoraciju-stola

Svečane, novogodišnje boje su najčešće crvena, zelena i bijela. To su boje snijega, jelke, tople vatre i ljubavi. Kako god kombinovali ove tri boje postići ćete, bez mnogo detalja, pravu atmosferu dočeka Nove godine. Crvena i bijela uglavnom prevladavaju svečanom trpezom za ovu priliku. U ovim bojama su stolnjaci, salvete, tanjiri, svijećnjaci, dok se zelena provlači kroz ukrase, zelene grančice i slične sitnice.

S crvenom nećete pogriješiti

boje za dekoraciju stola

U kombinaciji sa zlatnim, srebrnim, bijelim i zelenim detaljima, s crvenim nikada nećete pogriješiti. Ta boja posebno dobro pristaje u prostranim trpezarijama kojima dominira veliki sto i drveno pokućstvo, a kod većine priziva i ugođaj domaće atmosfere.

Bijele dekoracije za sto

bijele dekoracije za sto

Bijela boja je neiscrpan izvor za maštovite dekoracije. Prostrite svečani bijeli stolnjak, postavite porculansko bijelo posuđe i kristalne čaše, a sto obasjajte svjećicama. Posred stola u kristalnu zdjelu ubacite srebrne, bijele ili kuglice kakve imate. Da utisak bude potpuniji, začinite sve ukrasnom žicom s perlicama bijele boje.

Zeleni prirodni ukrasi

zeleni prirodni ukrasi

Čak je i ovdje veoma lako pronaći odgovarajuću dekoraciju. Lijepo će pristajati zeleni listići žita, zelene jabuke, grančice jelke koje se mogu naći u uglovima ovala i slično. Ako posjedujete čaše od zelenog stakla sigurno ste pogodili temu.

Ljubičasta za romantiku

ljubicasta za romantiku

Veoma romantično rješenje koje može da posluži za dekorisanje stola i za Božić. Satenski stolnjak u istoj nijansi kao i salvete, čaše za posebne prilike, cvjetni aranžman sa srebrnim detaljima, kao i srebrni prsten za ubruse doprinijeće da sto izgleda nestvarno.

Zlatne dekoracije su najsvečanije

zlatne-dekoracije-su-najsvecanije

Zlato je simbol bogatstva i izobilja. Ova boja je odgovarajuća svakoj svečanoj trpezi, bez obzira na priliku. U prodavnicama možete naći veliki izbor ukrasa, pa i čaša, tanjira, ovala, u boji zlata ili sa zlatnim šarama i motivima.

Srebrene dekoraciju su neutralne

srebrene dekoracije su neutralne

Srebrno je elegantno i vrlo nježno. Srebrno svjetluca i presijava se te zato odgovara svakoj svečanosti. Čak i ako sve na stolu bude u boji srebra nećete pretjerati, jer ova boja prija oku, neutralna je i ne zamara. Uz nju se odlično slažu bijela, svijetloplava, lila, pa i crna.

Novogodišnji dekor stola

novogodisnji dekor stola

Ono što krasi svečano postavljen sto za doček Nove godine jeste bogata i maštovita dekoracija. Nećete pretjerati ako na svoj sto stavite mnoštvo svijeća i svijećnjaka, svih veličina i oblika, imitacija paketića, šišarki, grančica, kugli za jelku, tu se mogu naći salvete, podmetači, perlice, natpisi sa imenima, lampice.

Božićni dekor stola

ukras za sto za bozic

Dekoracija stola za Božić treba da bude svečana, ali jednostavna, jer će se na stolu naći veliki broj činija i ovala sa raznom hranom. Neizostavni ritualni i običajni detalji su žito, svijeća, vino. Kao ukrasi mogu da posluže orasi u ljusci, klasje žita, lišće i grančice badnjaka, pa ako vam je sto dovoljno velik, preko stolnjaka možete posuti malo slame.

Tanjiri i escajg za Božić

Pod odgovarajućom dekoracijom božićne trpeze podrazumijeva se stolnjak, platnene salvete, komplet tanjira i čaša i svi oni treba da budu koloritno usklađeni. Ono što ne smijemo izgubiti iz vida prilikom postavljanja stola jesu ovali i činije u kojima će se hrana iznositi. Ako su ovi predmeti neujednačenog dizajna i boje, mogu potpuno poremetiti harmoniju i svečanost.

tanjiri i escajg za bozic

Vrlo je lijepo dodatno ukrasiti i druge dijelove stola, bilo grančicama po sredini ili se, pak, uz tanjir stavi grančica s vrpcom. Stavite li ukrašeni ubrus na tanjir, dodajte mu grančicu ili ukrasnu vrpcu. Poseban utisak ostavićete ako tome dodate i neki sitni poklon u blistavom omotu.