Jerka – bicikl koji je “nemoguće ukrasti”

Grupa čileanskih studenata izumila je prvi bicikl koji je nemoguće ukrasti. Ili tako bar oni tvrde…

“Bicikl koji ne možete ukrasti” zove se “Jerka” i ne razlikuje se od ostalih bicikala koje viđate po gradu, osim u jednom detalju. Naime, dio okvira možete podijeliti na dva dijela koja, spojite li ih sjedištem, čine katanac koji možete obmotati oko svakog stuba u gradu.

Za dizajn ovog bicikla koji bi lopovima trebalo da zada glavobolju, zaslužni su Huan Hose Monsalve, Kristobal Kabeljo i Andres Roi.

“Andresu su ukrali dva bicikla u kratkom vremenu, a kad smo na fakultetu morali da se pozabavimo temom poboljšanja gradskog prevoza, odlučili smo da iskoristimo njegovo iskustvo i počeli smo da nabacujemo ideje o tome kako rešiti problem krađe bicikala. Na kraju smo došli do ideje koja nalikuje ovom što imamo danas”, rekao je Monsalve u najnovijem intervjuu za “Fox News”.

Njihova kompanija trenutno radi na prototipu koji će spojiti katance i naše pametne telefone putem blututa, a Jerka bi trebalo da košta između 325 i 700 eura.

Međutim, mnogi koji su video pogledali pronašli su propuste u njihovom pristupu dodavši da se bicikl bez problema može otključati, uništiti ili da će se mnogi lopovi zadovoljiti volanom pa čak i prednjim točkom koje očigledno nije teško ukrasti.

Izvor- index.hr