Istraživanje pokazalo: Za 20 godina EXIT donio srpskoj privredi više od 200 miliona evra!

U sezoni u kojoj je EXIT bio prvi veliki festival na svijetu koji je održan nakon godinu i po dana od početka pandemije, cjelokupan dosadašnji doprinos najvećeg regionalnog festivala srpskoj privredi prešao je 200 miliona evra, zahvaljujući nekim od presudnih parametara, kao što su većinska inostrana posjeta i visoka potrošnja.

Istraživanje koje „TIM Centar“ iz Novog Sada sprovodi svake godine za vrijeme festivala ovog ljeta je pokazalo da je EXIT na proslavi svoje dvije decenije donio novih 18,8 miliona evra turističkoj privredi Novog Sada i Srbije. Od osnivanja do danas, domaća privreda ostvarila je preko 200 miliona evra ekonomske koristi od Exita, dok se na navedeni iznos može dodati i nekoliko puta veća vrijednost međunarodne promocije grada i cijele države.

Proteklo izdanje EXIT festivala imalo je izuzetnih 61 odsto inostranih posjetilaca, čime je izjednačen rekord sa 2009. godinom. Publika iz Zapadne Evrope (23,5 odsto) preuzela je primat u odnosu na posjetioce iz Istočne Evrope (10,6 odsto) i s drugih kontinenata (8,1 odsto). Tokom četiri dana kroz festivalske kapije prošlo je više od 180.000 posjetilaca iz 70 zemalja svijeta, pri čemu je najviše inostranih gostiju stiglo iz Francuske, Njemačke, Mađarske, Turske, SAD, Italije, kao i iz zemalja regiona. Zanimljivo je da je došlo do porasta broja posjetilaca iz Francuske od gotovo 1.000 odsto, te da ih je bilo oko 2.000, čime su preuzeli primat od posjetilaca iz Velike Britanije, kojih je ove godine bilo manje zbog restrikcija u putovanjima.

Kao i prethodnih godina, preko 90 odsto posjetilaca je u Novi Sad došlo isključivo zbog festivala, dok je čak 97 odsto posjetilaca odgovorilo da im se utisak o gradu popravio (47.8 odsto) ili ostao isti (48.5 odsto), što je dokaz direktnog uticaja Exita na imidž i turizam destinacije Novog Sada i Srbije.

Cjelokupan festival ocijenjen je rekordno visokom ocjenom od 4,53. Publika je davala ocjene za čak deset aspekata organizacije – od bina, programa i organizacije ulaza (sa kovid mjerama) do čistoće, “kešles” sistema, ponude pića, hrane i zabavnih sadržaja, kao i regulisanja gužvi i signalizacije. Zanimljivo je da su inostrani posjetioci EXIT ocijenili sa čak 4,83 od maksimalnih 5!

Posjetioci su tokom festivala u Novom Sadu i Srbiji prosječno trošili 451 evro, što je skok u odnosu na potrošnju iz 2019. godine, koja je iznosila 420 evra. Najviše novca su trošili gosti sa drugih kontinenata – u prosjeku čak 755 evra (porast od 150 evra u odnosu na 2019), a odmah za njima i gosti iz Zapadne Evrope sa oko 679 evra po osobi. Ova brojka u istraživanju obuhvatala je isključivo troškove koji ostaju kompanijama u Srbiji (smještaj, hrana, putni troškovi u zemlji, ulaznica i slično). U odnosu na prethodne festivale, nastavio se trend rasta iznajmljivanja privatnih stanova, odnosno 46 odsto od ukupnog broja svih vrsta smještaja (skok za skoro 10 odsto).

Prosjek godina posjetilaca u ovoj anketi bio je 26,1 godinu, što je smanjenje u odnosu na prosjek od 27 godina iz prethodnog istraživanja. Visokoobrazovani posjetioci, uključujući tu i studente, činili su 80 odsto publike, dok je ove godine njih 58 odsto bilo zaposleno.

Više od polovine ispitanika EXIT su posjetili prvi put, pri čemu je više od 70 odsto premijernih dolazaka inostranih posjetilaca. Osnovni razlog za dolazak je muzički program festivala, dok je više od jedne trećine navelo kao motive i želju da dožive EXIT i posjete Novi Sad i Srbiju.

Dio ankete posvećen je i gorućoj temi izuzetno negativnog uticaja pandemije na mentalno zdravlje mladih ljudi. Ovdje se vidi koliko muzički festivali mogu biti ključan saveznik u toj borbi. Na pitanje „Kako dolazak na EXIT utiče na tvoje mentalno zdravlje?“ čak 82 odsto ispitanika se izjasnilo pozitivnim odgovorom. Posjetioci su odgovarali i na pitanja u vezi sa viđenjem društvene dimenzije Exita.

Čak 78 odsto ispitanika smatra da muzički festivali mogu da naprave društvene promjene, ali se veoma protive uključivanju Exita u političko-stranačko djelovanje – čak njih 89 odsto, od čega je visok procenat od 92 odsto domaćih posjetilaca izrazilo takav stav. Od raznovrsnih tema na koje bi publika željela da se usmjeri Exitov društveni aktivizam, najviše glasova je dobila tema razvoj i podrška mladima, a za njom slijede promocija mira na Balkanu, podrška domaćoj muzičkoj sceni, kao i promocija pozitivnog imidža Srbije u inostranstvu.

Istraživanje je obavio novosadski „TIM Centar“, a rađeno je na reprezentativnom uzorku od 1162 posjetioca festivala, tokom njegovog trajanja. Anketirani su isključivo posjetioci koji su ulaznicu kupili, dok su učesnici, radnici, predstavnici medija, sponzora i drugih institucija izuzeti iz istraživanja.

(PR)