Ideje za male dječje sobe – stvorite prostor koji će vaše dijete voljeti

Tražite ideje za male dječje sobe? One mogu biti izazov kada je riječ o uređenju. Svi želimo da naša djeca imaju svijetlo, nesputano mjesto za igru ​​i učenje, međutim sobe predviđene za djecu često su male. Ali, ne treba brinuti, uz malo inspiracije, možete je jednostavno pretvoriti u zabavan, atraktivan i organizovan prostor.

Bilo da tražite ideje za djevojčice ili za dječake, važno je započeti s osnovama –  krevetom i prostorom  za pohranu. Odatle, postoji mnogo mogućnosti za različite dekoracije. Ipak, uzmite u obzir da će dijete prerasti određenu estetiku.

Uravnotežite shemu boja

Male prostorije mogu postati lako preplavljene neredom i bojama, ostavljajući utisak skučenosti. Zbog toga se isplati zadržati kompaktni prostor bijelim, ali to ne znači da se druge boje i uzorci ne mogu upotrijebiti za dodavanje karaktera. Zavjese i posteljina odlični su za šarene uzorke i razbiće jednoličnost bijele sobe. Dodajte jastučiće ili mali tepih, lampu u jarkoj boji, šarene zidne slike i ukrase. Imajte na umu da su predmeti i igračke  za djecu često vedro obojeni ili oblikovani, tako da, kad se završi uređenje, sve će se izbalansirati s bijelom.

Kupite odgovarajući krevet

Često fokusna tačka prostorije, krevet je presudan za uređenje dječje sobe. Tradicionalni kreveti za sprat savršen su izbor za uštedu prostora ako imate malu sobu koju dijeli dvoje djece. Takođe je poželjno razmisliti o kupovini namještaja za djecu, a ne za odrasle, kao jedanog od načina povećanja prostranosti sobe.

Iskoristite zidove za pohranu

U kompaktnom prostoru iskoristite zidove kao prostor za pohranu. Police ili ormarići na zidovima ne zauzimaju dragocijen prostor, ostavljajući ga dostupnim za igru. Otvorene police će sve držati na dohvat ruke.

Tapete na samo jedan zid

S toliko slatkih opcija za djecu, lako se zaljubiti u neki svijetli, veseli uzorak na zidu. Iako je jednostavnost bolji izbor za male prostore, tapete će se odlično uklopiti postavite li ih na jedan zid.  Ispred njega stavite neki komad namještaja, a ostatak prostora neka bude jednostavan i u kontrastu s tapetama.

Iskoristite prostor ispod kreveta

Idealno bi bilo da potražite krevet s ugrađenim prostorom za pohranu. Oni imaju prikladne ladice na visini koja je savršena za male ruke. Međutim, ako se ovakav krevet ne uklapa u odabrani dizajn, odaberite posteljinu koja je dovoljno velika prekrije kutije i košare ispod njega.

Uložite u mulitifunkcionalni namještaj

Gomilanje previše stvari u maloj sobi je siguran način da je učinite klaustrofobičnom. Zbog toga je važno odrediti šta vaše dijete treba a šta ne. Dječja odjeća ne zahtijeva puno prostora, tako da će komoda ili ladičar biti dobar izbor. Mali radni sto može poslužiti i kao noćni stolić, a stolica kao na slici može poslužiti i djeci i roditeljima. Uvijek pažljivo izmjerite prostor kada kupujete namještaj i uzmite onaj komad koji odgovara vašim mjerenjima što je bliže moguće.

Iskoristite visoki plafon

Ako je podni prostor je mali, a plafon prilično visok, privlačenje pažnje na potonje može učiniti da se prostor učini prostranijim nego što jeste. Najbolji način da to napravite je izbor ukrasa koji privlače pogled na određena mjesta. Npr. niz svijetlih sfernih svjetala kao na slici odvraća pažnju od poda prema čistim visokim zidovima. Zabavna alternativa mogu biti leptiri na nevidljivoj žici koji izgledaju kao da lete, ili ukrasi na lusteru. Budite oprezni – takvih ukrasa treba biti malo, kako soba ne bi izgledala pretrpano.