Greške u uređenju enterijera koje svi pravimo

Većina nas uživa u DIY aktivnostima, uređenju doma, biranju posebnih dekoracija i detalja.

Svakodnevno proučavamo slike u časopisima, pratimo Instagram trendove, osmišljavamo nove ideje, biramo, kupujemo i sve to organizujemo.

Iako uistinu nema ništa loše u ovom pristupu, ponekad spontanost u uređenju rezultira neželjenim izgledom enterijera. Nedavno kupljena lampa ne slaže se sa drugim namještajem ili ima previše detalja ili je namještaj prevelik i zauzme mnogo prostora… Ako upravo sada gledate svoju sobu i razmišljate da nešto nije kako ste zamislili, nemojte se obeshrabriti jer svi smo napravili greške. Upravo zbog toga u nastavku smo odlučili izdvojiti neke uobičajne greške u uređenju koje svi napravimo.

Nedostatak plana

Profesionalni dizajner prije kupovine namještaja i ukrasa za uređenje ima jasan plan koji je dogovoren sa klijentom. Tačno i precizno zna se koja je svrha sobe, kakav stil (ili kombinacija stilova) se želi, koji su predmeti potrebni (kauč, stolić, tepih, fotelja, lampa…), koje veličine bi ti predmeti trebali biti i na kojem mjestu oni će biti locirani. Sve predmete ne morate kupovati istovremeno, točnije možete ih kupiti postupno, nekoliko godina, dajući si vremena za pretragu, ali budući da ćete imati početni plan, sve nove stvari uklopit će se u zamišljenu ideju. Postepeno ćete razvijati svoju sobu onako kako ste prvotno namjeravali i dodatni plus je činjenica da ovakvo planiranje je izvrsna obrana od eventualnog, nepotrebnog trošenja novca za predmete koji vam ne trebaju.

Nedostatak vašeg posebnog detalja

Još jedna uobičajena greška je pokušaj rekreiranja u potpunosti Instagram ili Pinterest inspiracije. Zapravo, lijep i ugodan dom uvijek odražava karakter vlasnika, navike, životna iskustva i hobije.

Nepoštovanje boja

Šema boja vaše sobe je osnova čitavog interijera. Baš kao i u modi, u unutrašnjosti postoji koncept osnovnih boja i naglašenih boja, a svaka soba ima svoju „karticu“. Ako ima previše boja, a međusobno se proturječe, tada soba kreira neugodan osjećaj. Uredite boje u sobi i iznenadit ćete se koliko će izgledati skladnije ako posvetite malo pažnje.

Premali tepih

Tepih kreira stil, atmosferu, pruža udobnost i općenito je u potpunosti sposoban promijeniti čitav #feeling sobe. Budući da on privlači veliku pažnju, vrlo je važno da nije premalen. Postoje dva pravila odabira:

“4 nogare” – takav tepih možete odabrati tako da svi predmeti koji su na njemu (sofa, stol, fotelje itd.) stoje na sve četiri nogare. Dakle, tepih objedinjuje ove predmete u jednu skupinu čineći čitav prostor skladnijim. Na primjer, za tepih koji je izabran za blagovaonicu (ispod trpezarijskog stola i stolica), ovo je pravilo #mustdo.

“2 nogare” – možete odabrati manji tepih, ali tako da središnji predmet (na primjer stolić) stoji na njemu na sve četiri nogare, a kauč i fotelje idu na tepih sa dvije prednje (na ovaj način tepih će i dalje ujediniti cijelu grupu u jednu zonu).

Česta greška je da se stolić za kavu nalazi na tepihu, a kauč i stolice izvan tepiha ili sofa prelazi preko tepiha, a stolice su izvan tepiha, iako bi trebali pripadati istoj grupi.

Biljke koje nisu na svom mjestu

Uobičajena greška je kupiti neku divnu biljku i staviti je u kut gdje izgleda lijepo i brzo vene jer joj nedostaje svjetlosti ili, obratno, previše ima svjetlosti.

Zeleni naglasci u sobi su vrlo važni, ali prvo morate shvatiti kamo ih želite staviti, procijeniti uvjete i tek onda odabrati biljku koja će uspijevati na tom mjestu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @iconjane ‘s home (@iconjanehome)

(bonjour.ba)