Evo kako stvoriti ugodan ambijent u domu

Osjećate li se kod kuće doista “kao kod kuće”? Ili nosite posao doma i već razmišljate o idućem danu dok niste ni kročili u stan? Stresan način života gotovo je nemoguće izbjeći, ali vaš dom trebao bi biti oaza mira u koju ćete se rado vratiti nakon napornog dana.

Nekoliko naših jednostavnih savjeta transformisaće vaš dom u ugodan i miran prostor.

Riješite se nereda i pretrpanosti

Ne samo da se osjećate neudobno i gubite vrijeme na traženje stvari, već vas i izvan doma može mučiti činjenica da kod kuće vlada haos. Stoga, zavrnite rukave i riješite se nereda, bacite nepotrebne stvari i recite zbogom pretrpanosti.

Pažljivo odaberite boje

Boje utiču na naše raspoloženje, mogu nas u trenu razveseliti ili pak stvoriti potpuno suprotni efekt. Prema nekim studijama, uticaj boja možemo osjetiti i na fizičkoj strani– neke nijanse potiču glad i povisuju tjelesnu temperaturu. Stoga prije nego što odlučite koje boje želite na zidovima, razmislite o tome kako utiču na vas.

Posvetite pažnju svakoj prostoriji

Mnogi imaju kod kuće barem jednu prostoriju koju drže zatvorenom i posjećuju samo kada moraju. E, pa vijeme je da i nju uredite. Dom će biti harmoničniji i ugodniji ako nemate prostore koje učestalo izbjegavate i zanemarujete.

Nikad dosta prirodnih materijala i zelenila

Zasigurno i sami znate da se bolje osjećate u prostoru koji obiluje prirodnim materijalima, bojama i biljkama. Priroda djeluje opuštajuće i smirujuće, pa dio tog prirodnog okruženja unesite u svoj dom.

Osigurajte dovoljno svjetlosti

Ne možemo dovoljno naglasiti koliko je svjetlost važna za enterijer. Mračna i tmurna prostorija negativno utiče na vaše raspoloženje, a manjak će svjetlosti narušiti izgled i najljepšeg enterijera. Ako već nemate dovoljno prirodnog svjetla, nadoknadite tu grešku većim brojem ogledala i rasvjetnih tijela koja će poslužiti i kao ukras.

Pozitivnost

Izložite svoje fotografije, suvenire, podsjetnike na putovanja i poklone najmilijih. Jedan pogled na to zasigurno će izmamiti osmijeh na vaše lice i podsjetiti na bliske osobe ili sjećanja. Isto tako, riješite se onih stvari u domu koje vežete uz negativna iskustva.

(Indizajn.rtl.hr)