Evo šta trebate piti za manje mamurluka

pivo

Pivo bogato hmeljom je, kako savjetuju njemački naučnici, najbolje piće za novogodišnje slavlje ako  se želi izbjeći mamurluk prvog dana nove godine. Izgleda da hmelj u pivu redukuje štetne masti koje se u jetri javljaju nakon ispijanja žestokih alkoholnih pića i tako umanjuje štetu na jetri.

Preporučuju se gorka svijetla piva, pilsner, IPA (india pale ale) koja sadrže više hmelja.

Istraživanje koje je objavljeno u časopisu Alkohol i alkoholizam  opisuje kako su miševima davali specijalno proizvedeno pivo bez hmelja, pivo sa puno hmelja i čisti alkohol. Posmatran je učinak pića na jetru, krv i tanko crijevo, dva sata poslije i 12 sati poslije.

Miševi kojima je davano pivo bogato hmeljem imali su u jetri manje masti koja utiču na pročišćavanje toksina iz krvi. Ti su miševi takođe imali manje dušikovih oksida, za koje je poznato da izazivaju glavobolje nalik migrenama a jetra je pokazivala manje znakove upale .

Naučnici nisu direktno ispitivali da li hmelj umanjuje simprome mamurluka ali su potvrdili da je šteta alkohola iz piva mnogo manja i spriječava simptome zbog kojih se ujutro osjećate lose. Za mamurluk je kriv acetaldehid, toksična komponenta u koju se razlaže alkohol u jetri.

Glavni simptomi mamurluka su glavobolja, zbog širenja krvnih žila, dehidracija, zbog pretjeranog mokrenja  i mučnina i bolovi u stomaku zbog povećane kiselosti. Što više spavate to vam je lošije idućeg dana.

Trenutno se istražuje kako hmelj utiče na jetru oštećenu dugotrajnim uzimanjem alkohola.