Međunarodni dan energetske efikasnosti: Osnovnoj školi „Borisav Stanković“ donirane štedne sijalice

stedne sijalice

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana energetske efikasnosti, osnovnoj školi „Borisav Stanković“ u Banjaluci donirane su led neonke  koje će zamijeniti dosadašnju rasvjetu u holu škole. Učenicima su podijeljeni promotivni leci i brošure sa savjetima za uštedu energije.

Direktor škole Rade Krecelj kaže da su u ovoj školi u posljednjih nekoliko godina uložena značajna sredstva sa ciljem povećanja energetske efikasnosti i da je do sada zamijenjena stolarija, obnovljena fasada i promijenjen sistem grijanja.

„Zamjena rasvjete led neonkama je još jedan u nizu koraka koje je škola preduzela sa ciljem povećanja energetske efikasnosti. U posljednjih nekoliko godina uloženo je, kroz razne projekte,  više od 500 hiljada maraka u obnovu, a škola je izdvojila i 50 hiljada KM iz vlastitog budžeta za promjenu fasade i stolarije. Zahvalni smo na ovoj donaciji i nadamo se da ćemo u narednom periodu biti u prilici da zamijenimo kompletnu rasvjetu u objektu škole“, rekao je Krecelj.

medjunarodni dan energetske efikasnosti

Led neonke donirala je banjalučka firma Telemax, u okviru projekta Energetske efikasnosti koji realizuje Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS. Asistent direktora u firmi Telemax, Nikola Maksimčuk,  kaže da im je drago što su u prilici da pomognu jednoj osnovnoj školi da počnu da koriste led rasvjetu koja ima brojne prednosti.

„Jedna od prednosti je velika energetska efikasnost jer ove sijalice daju bolje svjetlo za manju potrošnju energije. Takođe, zdravije su i za okolinu a svjetlost je približna prirodnoj što će pogodovati smanjenju naprezanja i očuvanju vida učenika“, kazao je Maksimčuk.

Osnovnu školu „Borisav Stanković“ u Banjaluci trenutno pohađa 712 učenika.

Firma Telemax iz Banjaluke postoji već 15 godina i bavi se ugradnjom elektroinstalacija, sektorom telekomunikacija i izgradnjom i projektovanjem optičke mreže. Odnedavno su započeli saradnju sa njemačkom i austrijskom led rasvjetom i na naše tržište dopremaju rasvjetu vrhunskog kvaliteta.

Projekat energetska efikasnosti realizuje Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS a finansira se iz sredstava Svjetske banke. U okviru projekta biće obnovljeno više od 30 škola i bolnica iz cijele Republike Srpske sa ciljem ostvarivanja energetskih ušteda.