Dogovorena realizacija projekta “Energetske efikasnosti”

Pomoćnik ministra za koordinaciju projekata i razvoj u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Miloš Jokić najavio je danas u Kozarskoj Dubici da će nekoliko objekata u toj opštini biti obuhvaćeno projektom “Energetske efikasnosti”, koji u Srpskoj finansira Svjetska banka.

“Realizacijom projekta energetske efikasnosti u Republici Srpskoj planirana je sanacija objekata iz oblasti zdravstva, prosvjete i nekoliko predškolskih ustanova, a nakon preliminarnih energetskih pregleda objekata, da bismo utvrdili obim investicije na svakom pojedinačnom objektu”, rekao je Jokić.

On je danas o načinima saradnje u realizaciji tog projekta u Kozarskoj Dubici razgovarao sa zamjenikom načelnika te opštine Draganom Jaćimovićem, načelnikom opštinskog Odjeljenja za prostorno uređenje Darijanom Babićem i načelnikom Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Miroslavom Ticom.

“Konkretno, u opštini Kozarska Dubica nekoliko objekata će biti uključeno u preliminarne energetske preglede tokom ove godine da bi se na osnovu rezultata utvrdilo u kojim objektima je moguće ostvariti najveće uštede u energiji”, objasnio je Jokić.

Sastanku je prisustvovao u poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac, koji je naglasio da će u Srpskoj biti realizovao ukupno 15 projekata, od kojih dva u Kozarskoj Dubici.

“Ovo je od velikog značaja za našu opštinu. Riječ je o projektu koji je star nekoliko mjeseci, a opštinska uprava je aplicirala da bi dobila sredstva za adaptaciju školskog i predškolskog objekta, tačnije Osnovne škole `Sveti Sava` i Dječijeg vrtića `Pčelica`”, rekao je Banjac.

On je precizirao da bi realizacija oba projekta, ukupno vrijedna oko 300.000 KM, trebalo da počne u martu sljedeće godine, i naglasio da je to dobar gest Vlade Srpske prema Kozarskoj Dubici.

Zamjenik načelnika opštine Kozarska Dubica Dragan Jaćimović ocijenio je prioritetnim realizaciju projekata koji se odnose na sanaciju školskih i predškolskih ustanova.

“Veoma je važno što će od ukupno 15 projekata u Srpskoj dva biti realizovana upravo u Kozarskoj Dubici. Naš cilj je da pokažemo da radimo i da pokažemo da je nova skupštinska većina s pravom tu gdje jeste i da Kozarsku Dubicu vode neki novi ljudi s puno ideja i puno rada”, izjavio je Jaćimović.

Pomoćnik ministra za koordinaciju projekta i razvoj u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Miloš Jokić u pratnji domaćina iz opštine Kozarska Dubica obišao je danas objekat Osnovne škole “Sveti Sava” u Kozarskoj Dubici.

U Republici Srpskoj počela je realizacija projekta “Energetske efikasnosti u BiH”, koji će biti finansiran iz sredstava Svjetske banke sa 12,8 miliona dolara za Srpsku.

Izvor – Srna