Lampa “Artičoka”: Elegancija izvedena iz naučnih principa

Iako postoje brojne lampe koje su ušle u anale kulture modernog dizajna, tek nekoliko njih je dostiglo međunarodni kultni status.

Jedna od njih je lampa “Artičoka”, legendarnog danskog dizajnera Poula Henningsena. Dizajnirana je prije više od četrdeset godina kao dio rasvjete za restoran “Langeline Pavilion” i još i danas stoji na istom mjestu.

Radi se zapravo o jednoj od najpoznatijih lampi visilica nazvanoj po kulinarskoj deliciji – artičoki. “Artičoka” se sastoji od mnogobrojnih listića, tačnije njih 72, a u centru, umjesto jestive unutrašnjosti, krije izvor svjetla. Kuriozitet je da je luster konstruisan tako da se sijalica ne vidi ni iz jednog ugla. A proizvodi je još jedno nezaobilazno ime skandinavskog dizajna, “Louis Poulsen“.

FASCINACIJA RASVJETOM

Obrazovan kao arhitekta, Henningsen je slavu stekao kroz seriju lampi koja je rezultirala njegovom fascinacijom tada novom tehnologijom – električnom sijalicom. Još 1925. godine je jedna od njegovih lampi osvojila prvu nagradu na jednoj pariskoj izložbi.

Odrastajući u malom danskom gradu bez struje na prelazu vijeka, Henningsen je želio reinterpretirati osvjetljenje svoje mladosti u električnim lampama.

Dizajn njegovih lampi je pažljivo baziran na naučnim analizama funkcije lampe. Cilj je ravnomjerna raspodjela i smanjenje rasipanja svjetlosti, prema čemu je i određivao oblik, veličinu i poziciju lampi. Varijacije dizajna njegovih lampi su takve da se prilagode različitim funkcijama i prostorima, i vrlo brzo su se počele koristiti po javnim i privatnim prostorima širom zemlja, pa i cijelog svijeta.

PRAVAC ARTIČOKA

Henningsen je nakon početnog uspjeha nastavio dizajnirati za “Louis Poulsen”, a s njim je bio i 1958. godine kada je osmislio svoj najveći klasik – lampu “Artičoka”.

Bazirana na istim principima kao lampa sa višeslojnim sjenilom, “Artičoka” se sastoji od elementa u obliku listića. U velikim dimenzijama “Artičoka” stvara dramatičan efekat u prostoru, impresivan u modernim enterijerima. Godinama su brojne firme pokušavale da naprave repliku lampe, ali samo je nekoliko njih uspjelo da kreira kopiju geometrijski i estetski sličnu originalu.

Originalna lampa koju proizvodi “Poulsen” je od bakra, obojena u bijelo, ili od brušenog nerđajućeg čelika, i radi se u tri veličine. Listove sijeku laserom, a velike lampe se montiraju na zid pomoću kablova za avione kako bi držali veliku težinu lampe.

Henningsen je svoj pravac u dizajnu nazvao “Artičoka”, a stvorio je čitavu gomilu lampi i lustera. Varijacije su bile vezane za broj ponavljanja i način na koji su kraci bili povezani. Henningsenov rad je vrijedna ostavština skandinavske estetike, genijalan je način na koji grupa rasvjetnih tijela izvedena iz naučnih principa može da odiše takvom toplinom, elegancijom i dušom.a