Eco – friendly ideje za jesenje uređenje kuhinje kao iz kataloga

Povratak u grad nakon dugog i toplog ljeta mnogi su dočekali s nestrpljenjem. Iako ima i onih koji bi godišnji odmor rado produžili do jeseni, većina se ipak raduje povratku kući. A kako jesen sa sobom nosi nove obaveze i izazove, idealno je vrijeme za promjene starih navika i uvođenje novih.

Temperaturne oscilacije i promjenjivo vrijeme, nekarakteristično za određena godišnja doba sve su češća pojava. Svjedoci smo globalnog zagrijavanja i sve većih ekoloških problema, a brojne svjetske organizacije svakodnevno upozoravaju novim, alarmantnim statistikama.

Svako od nas može doprinijeti tome da se ovaj negativni ciklus barem malo uspori. Eco-friendly entuzijasti složiće se da prvi i najvažniji korak započinje upravo u kuhinji.

NOVE IDEJE ZA ECO-FRIENDLY JESEN U KUHINJI

Kada govorimo o green konceptu prvo na šta pomislimo najčešće je plastika. Kako smanjiti njenu upotrebu u domaćinstvu i svakodnevnom životu, kako je reciklirati… No cijela priča zapravo je vrlo široka i zahtjeva holistički pristup u kome treba doprijeti do same srži.

Sve više se podiže nivo svijesti o tome šta unosimo u organizam i to ne samo hranom već i svime što dolazi u dodir s kožom. Tu se podrazumijevaju razna sredstva za čišćenje i naravno, materijali koji su nam u svakodnevnom dodiru s kožom.

Koža kao najveći ljudski organ kroz pore apsorbira sve iz naše okoline stoga je važno obratiti pažnju na to da kuhinju pretvorimo u siguran i ugodan prostor.

 

View this post on Instagram

 

. ? Slow ? . Sloooowly getting back into normal pace now Menno's back to work; Not quite ready for it yet ? But the kids and me have two more weeks to enjoy the slow pace, which suits me very well, and to adjust slowly to the idea of a rhythm again. Or maybe I'll just ignore the calender by then✌?? . Patterns producebags in previous posts ?? . #zerowastehome #zerowastecollective #zerowasteofficial #awastefreeworld #wastefreeplanet #sustainable #sustainableinfluencers #ecofriendly #diy #craft #zerowastecraft #reuse #recycle #repurpose #natural #naturalliving #thriftstore #handmade #crochet #crochetpattern #plasticfree #plasticfreehome #producebag #packagingfree #zerowastevegan #bulkbuy #bulkpantry #bulkstore #flatlay #tulipsandatoolbox

A post shared by ????? ? (@tulips_and_a_toolbox) on

PRAKTIČNE ZAMJENE

 

View this post on Instagram

 

On my #kitchenshelf ❤️ now this view makes me happy #imweirdiknow ? Happy Sunday everyone!?

A post shared by Agαтα • Amstєrdαm (@windmilldreams) on

Tiganji za kuvanje unazad nekoliko godina doživjeli su pravu evoluciju. Postali su sofisticirani, sigurni za korišćenje i estetski privlačni.

Stare tiganje od teflona zamijenili smo keramičkim. Osim što se hrana ne lijepi za dno, lako se čiste i ne ispuštaju toksične tvari u hranu pri kuvanju na visokim temperaturama.

Nešto što svakako vrijedi uraditi svakih nekoliko mjeseci je “pročešljati” kuhinjske police i elemente. Ako se spremate u taj pohod, odlično je vrijeme da organizujete police po najnovijem trendu kao iz časopisa o enterijerima.

Plastične posudice za čuvanje žitarica, riže i tjestenine zamijenite staklenim. Šarmantne i lijepe – divan su detalj kuhinjskom inventaru. U iduću nabavku ponesite platnenu vreću umesto da kupujete plastične, koje su u poslednjih nekoliko meseci postale najčešće viđeni modni dodatak na ulicama.

Sezona pečenja kolača tek dolazi, a ljubitelji mafina znaju da im je za omiljenu poslasticu osim dobrog recepta potreban i dobar kalup.

Birajte onaj silikonski iz kojeg će mafini lako ispasti van, a ne morate koristiti papirne čašice koje su ionako mnogima dodatna gnjavaža. Jednokratne slamke zamenite višekratnim. Još jedan “krivac” kojeg se možete riješiti ako želite eco-friendly kuhinju su svakako daske za sječenje.

Plastične se teško čiste, a u mikroporama zadržavaju se ostaci hrane koji su kasnije savršeno leglo za nastanak bakterija. One od bambusa idealna su alternativa, a na ovoj stranici pronašli smo i razne druge sitnice koje će vam poslužiti, a na blogu saznajte zašto je baš bambus toliko popularan.

(Journal.hr)