Dvostruka uloga modernih materijala

U velikom broju stambenih objekata postoji potreba za dogradnjom zvučne izolacije koju stanari sami prilagođavaju vlastitim potrebama. Na tržištu postoji mnoštvo gotovih proizvoda u obliku ploča i rolni, pa već prilikom kupovine i prodavači vam mogu reći koji su materijali najbolji.

Međutim, moderna gradnja i opremanje prostora danas podrazumijevaju multipraktičnost materijala, koji bi trebalo da ispunjavaju svoju osnovnu funkciju, ali i neku dodatnu, uglavnom dekorativnu.

Zamislite kako bi sjajno bilo da možete svoj prostor zvučno izolovati, ali tako da ga ne narušite estetski, nego naprotiv, da mu date još jednu dodatnu vrijednost. Istina, teško da ćete naći “dizajnerske zvučne izolatore”, ali vam mogu pomoći dekorativne zidne obloge koje će dodatno neutralisati buku sa ulice ili iz susjednog stana.

Obloga od tekstila

Trodimenzionalna tkanina koju je dizajnirala holandska dizajnerka tekstila Aleksandra Gaca za kompaniju “Casalis” je stvorena da pruža dobru akustičnu izolaciju, a da u enterijeru ima efektan izgled.

prodotti-60346-rel2fc3a370-6c74-403a-8777-c376f3d54028

Tekstil u formi pletenica, koji je postavljen na drvenu potkonstrukciju, postavlja se na zid. Debljine je oko tri centimetra, a isporučuje se na drvenoj potkonstrukciji širine jedan metar. 3D tekstil je dostupan u četiri boje.

Ove obloge predstavljene su prije dvije godine na sajmu “Cosmit” u Milanu, gdje su bile veoma zapažene. Ipak, kao manu ovog materijala možemo navesti njegovu cijenu, koja se kreće od oko 200 evra po kvadratnom metru.

home_lightbox

Geometrijska obloga

Italijanska kuća tekstila i tkanina “l'Opificio” u svom asortimanu ima obloge “Amondo”, koje se mogu postavljati na zidove, namještaj, uzglavlja i slične površine.

Slobs_casa_milano_01_lOpificio_amodo_oggetto_editoriale_h495

Iako nije primarno predviđena kao zvučni izolator, ova obloga sastavljena od šestougaonika može poslužiti i kao slabiji izolator. S ovim šestougaonim modulima možete napraviti dekorativan zid ili uzglavlje kreveta jer svako “saće” može imati drugačiji izgled zahvaljujući različitim teksturama, bojama i šarama.

amodo11

Obloge od filca

Zidove možete obložiti i filcom, kao što je prikazano na primjeru na slici. U ovom slučaju, u malom stanu na zidu dnevne sobe je postavljen filc, odnosno zalijepljeni su tekstilni paneli koji izgledaju zanimljivo, a pritom su i zvučni izolatori. Geometrijski oblik dobijen je prema nacrtima arhitekte, odnosno prilagođen je stilu uređenja ostatka stana.

filc-na-zidu

filc