Dugoočekivani film najpopularnijeg folkera na Balkanu početkom novembra stiže u Banjaluku

Film “Pokidan” inspirisan motivima iz života najpopularnijeg folkera na Balkanu, Ace Lukasa,  nakon premijere u Beogradu i Splitu u novembru dolazi i u Banju Luku. Jedna od  najkontroverznijih estradnih ličnosti u filmu će prikazati najpikantnije detalje iz privatnog života,  ljubavne scene, nastupe, a sve to u izvođenju vrhunske glumačke postave. Banjalučka publika će  ovo filmsko ostvarenje imati priliku po prvi put pogledati 9. novembra u Dvorani “Borik” od 18  časova.

Interes za premijerom filma već sada je veliki, a nakon premijere Aca Lukas će za sve  posjetioce održati i ekskluzivni koncert.

Film ‘Pokidan‘ u produkciji Hypea obećava duboke emocije, intrige i spektakularnu muziku te  će otkriti izazove i uspone koje je najpopularniji folker doživio tokom svoje bogate karijere.  Pružiće i intimni uvid u život Aleksandra Vuksanovića, poznatijeg kao Aca Lukas, prikazujući  sve aspekte njegovog ličnog i profesionalnog života. Glavnu ulogu ima popularni glumac  Mladen Sovilj koga smo gledali u hit seriji ‘Južni vetar’, a tu je i ostala izvanredna glumačka  ekipa koju čine Branka Katić, Andrija Kuzmanović, Mima Karadžić kao i preminuli Mirsad  Tuka, gledaocima najpoznatiji po ulozi u seriji ‘Zabranjena ljubav’ kojem je ovo bila posljednja uloga i snimanje.

“Htjeli smo da film što manje bude kontroverzan i ima pouku iako niko nije savršen, sve se zna,  ništa se ne može sakriti. To je moj život, neće ga mijenjati ni zbog koga ni zbog čega. Ne mogu  sakriti da je bilo i droge u mom životu. Niti želim. Ja sam kao pjevač shvatio da imam društvenu  odgovornost. Zbog društvene odgovornosti sam pričao o tim stvarima, koliko je to zapravo loše.

Zato film ima svakakvih scena, ali sve ima neku pouku. Da se film stvarno snimao prema mom  životu imao bi oznaku 18+ i prikazivao bi se iza ponoći. Imam i klince koji drže moje postere  iznad svog kreveta. Trebam im objasniti u čemu mogu slijediti moj primjer, a u čemu ne. Treba  im objasniti i da se žene trebaju poštovati, da treba biti džentlmen”, kaže Lukas.

Mladen Sovilj smatra kako je ovo uloga njegovog života.

“Volim svaku ulogu gledati kao da je moj život. Ovo je sigurno najznačajniji i najsloženiji  projekat u mojoj dosadašnjoj karijeri. Najteže mi je bilo obračunavanje s ličnim mrakom. Uz to,  naravno, i tehnička strana uloge, pjevanje i sviranje klavira. Inspirativan zadatak, tzv. slatke  muke. Za ulogu sam se pripremao svjesno pola godine, nesvjesno cijeli život. Aca mi je puno  pomogao jer je bio svojstven i prirodan u našim susretima. Trudio sam se da ga ne miješam  previše u svojoj kreaciji, da ne zbunim ni sebe ni njega. Svakako, proveli smo zanimljive  trenutke zajedno. Tokom snimanja bio nam je velika podrška, ali nas nije opterećivao. Osjećao je  da nam treba malo prostora da možemo stvarati na način koji nam najviše odgovara. Hvala mu  na tome!”

Rediteljki Suzani Purković prvi dan snimanja predstavljao je najveći izazov.

“Došla sam na ideju da želim snimiti mizanscene u beogradskoj Areni s 20.000 ljudi na koncertu  Ace Lukasa. Kasnije smo se toliko navikli na takav način snimanja da smo isto ponovili u  Zagrebu i Sarajevu. U mojoj karijeri ovo je prvi zahtjevniji projekt, a s obzirom da sam u  njegovom stvaranju učestvovala od trenutka pisanja scenarija, doživljavam ga kao autorski rad,  iako je nastao prema ideji Saše Mirkovića”, ističe redateljka.

“Bilo je i dosta eksplicitnih scena čije je snimanje zahtijevalo poseban pristup i atmosferu.  Željela sam stvoriti osjećaj nelagode, realnosti, prisutnosti i malo rastegnute granice dok ljudi  gledaju takve scene. Čini mi se da smo uspjeli. Ono što me najviše veselilo je stvaranje scene na  licu mjesta. Iako smo Mladen Sovilj i ja znali da imamo scenario kojim ćemo se voditi, osnovna  nit vodilja u svakom danu bila je da danas sigurno možemo bolje od onoga što smo već napisali.  Imali smo slobodu, volju i kreativni duh da kreiramo scene na licu mjesta, kako bi bile slojevite”, dodaje rediteljka.

Saša Mirković, vlasnik Hype produkcije kaže da budžet filma čiji je producent i kreator, a kojem  se predviđa popularnost kakvu je imao film o Tomi Zdravkoviću, iznosi tri miliona evra.

“Snimali smo ukupno 180 dana, a osim filma ići će i serija od 12 nastavaka za koju interes  pokazuje i jedan popularni streaming servis, upravo smo u pregovorima s njim. Nakon zvanične  premijere, film će nastaviti svoj život u kinima širom regiona. Ovo je film koji će sigurno gledati  nekoliko generacija, ostaće i nakon naših života. Imamo sličnu priču kao i film o Tomi. Osim  toga, Aca i on su zemljaci, obojica su rodom iz Leskovca, na neki su način imali i sličan život,  Aca ga još uvijek ima. Drago mi je da su film i serija napravljeni za naših života. Unutra je i  mnogo odličnih pjesama, siguran sam da će ih publika odlično prihvatiti”, zaključuje Saša  Mirković.

Prodaja karata: Trg Krajine/ Biletarnica Dvorane “Borik” i GigstTix.ba