Drveni podovi u kupatilima: Dobar ili loš izbor?

drveni podovi u kupatilu

Drveni podovi su najpopularniji izbor podnih obloga koje se najčešće koriste u privatnim enterijerima a nerijetko i u poslovnim.

Njihovu nenadmašnu popularnost čini to što su izdržljivi, u prostor unose prirodan izgled, topline i eleganciju.

drveni podne oblege u kupatilu

Drveni podovi se mogu upotrebljavati u svim prostorijama u domu, uključujući i kupatilo, u kojem naročito dobro izgledaju. Međutim, drveni podovi vode vječitu bitku sa vlagom iz okruženja. Određeni tipovi drvenog poda se mogu postaviti u kupatilu, ali oni zahtijevaju mnogo viši nivo održavanja u odnosu na ostale prostorije.

Kako zaštiti drveni pod u kupatilu

Dakle, ako vam se dopada taj moderno-tradicionalni izgled kupatila u kojem drveni pod ima veoma važnu estetsku ulogu, prije svega treba da znate da će se nezaštićeni drveni podovi u kupatilu proširiti, iskriviti i prljati na dodir svih tečnosti, jer je prirodno drvo vrlo upijajući materijal.

parket kupatilo

Ovo se može spriječiti nanošenjem završnog sredstva, obično poliuretana, koji može stvoriti nevidljivu površinu preko poda, koja će onemogućiti prodor vode.

Ova završna obrada se može primjeniti nekoliko puta na podu kupatila, samo treba voditi računa o šavovima jer svaka voda koja prodre kroz njih može prouzrokovati oštećenje drveta sa strane i ispod.

Koju vrstu parketa izabrati za kupatilo

S obzirom na mnoštvo dostupnih vrsta parketa treba imati na umu da su određene vrste parketa pogodnije za kupatilo nego ostale.

parket u kupatilu

 

Generalno, treba izbegavati meko drvo kao što je jela ili bor, jer je manje gusto i bolje apsorbuje vlagu. Dobar izbor tvrdog drveta je: hrast, kedar, trešnja, javor, jasen, orah itd.