Dr Tanja Biljanović razbija mitove o ishrani i zdravlju zuba!

Da li su “zdravi” šećeri “zdravi” i za zube, kada i kako treba jesti voće i da li je čaj za oralno zdravlje bolji od kafe – to su samo neka od čestih pitanja na koja odgovara dr Tanja Biljanović, vlasnica Centra za savremenu i estetsku stomatologiju “Dr Biljanović” iz Banjaluke.

U nastavku saznajte na koje sve načine hrana utiče na zdravlje zuba.

Mit #1: Smeđi šećer je zdraviji od bijelog – pa i za zdravlje zuba.

Istina: Ovo je velika zabluda, jer smeđi šećer je neprerađeni ili manje prerađen sirovi šećer. Ni bijeli, ni smeđi šećer ni na koji način ne doprinose zdravlju zuba. Morate znati i ovo – od količine šećera koju konzumirate, bitnije je kada ih konzumirate i kada četkate zube. Šećer reaguje s bakterijama u usnoj šupljini i formira kiselinu koja iritira gleđ, pa to dovodi do malih oštećenja na zubima. Što duže čekate da operete zube poslije konzumiranja slatkiša – u ustima će se stvarati više kiseline zubi će “stradati”. Preporuka je da poslije konzumiranja šećera / slatke hrane odmah operete zube ili – koristite žvakaću gumu (bez šećera).

Mit #2: Jedini uzročnik karijesa je šećer

Istina: Nisu samo obroci bogati šećerima uzročnici karijesa. I ugljeni hidrati mogu da budu uzročnik karijesa. Bakterije koje se nalaze u zubnim naslagama – dentalnom plaku, koriste ugljene hidrate u svom metabolizmu i produkuju organske kiseline. Tako nastale kiseline izazivaju pad pH vrijednosti u ustima. Na ovaj način dolazi do demineralizacije tvrdih zubnih tkiva i tako nastaje karijes.

Mit #3: Sokovi bez šećera ne štete zubima

Istina:  Čak i kada ne sadrže šećer, neka pića djeluju korozivno na zube. Za zdravlje zuba najbezbjednija opcija je – voda! Ako već konzumirate pića bez šećera, pravilno je da ih pijete uz obrok (umjesto pijuckanja tokom cijelog dana). Slamčica takođe može pomoći u smanjenju kontakta kiselina iz soka / napitka sa zubima. Na primjer, 100% prirodni kupovni sokovi sadrže kiseline koje oštećuju zubnu gleđ. Preporuka je da perete zube dvaput dnevno pastom s fluorom, ali s ako ste konzumirali sok treba sačekati od pola sata do sat vremena da pljuvačka vrati vašu usnu šupljinu u neutralnu pH vrijednost. Ako ovo ispoštujete, smanjićete vjerovatoću da četkanjem kiseline “proširite” po usnoj šupljini / zubima. Da zaključimo, manja kozumacija šećera je zdrava, ali ne garantuje da će zaštiti vaše zube. Vodite računa o kiselinama u napicima.

Mit #4: Čaj je štetan za zube

Istina: Tanini, organska jedinjenja koja se nalaze u čau i kafi, mogu da “oboje” zube. Kafa i čaj su kiseli napici (kafa više od čaja) što ima negativan efekat i slabe zubnu gleđ. Iako čaj može da “oboji” zube, zeleni ili crni čajevi sadrže i fluor i enzime koji zaustavljaju pretvaranje skroba u šećer, pa tako štite zube. Nakon što popijete kafu ili čaj, sačekajte oko pola sata, a zatim – ako ste u prilici operite zube. Zašto ne odmah poslije konzumiranja ovih napitaka? Zato što je potrebno malo vremena da vaš pljuvačka neutrališe neka od kiselih jedinjenja koja oblažu vašu gleđ prije nego što operete zube.

Mit #5: Jabuka može zamijeniti četkicu za zube

Istina: Ako konzumirate jabuke misleći da ćete tako “očistiti” zube, griješite! Jabuka može ukloniti samo površinske naslage, ali neće dospjeti do međuzubnog prostora. Iako vitamin C i drugi antioksidansi koji se nalaze u voću pomažu u neutralizaciji bakterija koje se nalaze na površini zuba i uzrokuju karijes, imajte na umu da kiseline iz voća (naročito citrusa) mogu da naruše gleđ, pa ga jedite kao dio obroka ili termički obrađeno (ako je moguće) da biste smanjili kiselost. Osim toga, svježe voće uvijek je bolja opcija od sušenog voća koje može da bude ljepljivo i sadržavati značajnu količinu šećera, soli ili drugih konzervansa – sve to narušava zdravlje zuba. Dakle, ono šta jedemo i kada jedemo je izuzetno važno.