Dobar primjer: Kako od zatvorenog balkona napraviti dnevni boravak

Zatvaranje balkona i lođa nije neuobičajno, a ljudi se za ovaj potez odlučuju kako bi povećali kvadraturu prostora koji se može koristiti tokom cijele godine.

Zatvaranjem se ovi prostori obično koriste kao zimski vrtovi, ostave, radne sobe… Ovdje imamo primjer spajanja zatvorenog balkona sa dnevnom sobom.

Vlasnici su prije dvije godine zatvorili balkon, ali su ipak trebali još prostora za svakodnevno korištenje a zahvaljujući izdašnoj kvadraturi balkona taj prostor nije zanemariv.

Jedna od prvih intervencija bilo je uklanjanje vrata s kojih se izlazilo na balkon kako bi se imao slobodniji pristup terasi odnosno novom dnevnom boravku te otvaranje prozora na jednom od zidova kako bi se dobilo više prirodne svjetlosti koja se sada prelijeva i na ostatak kuće.

dnevni boravak od balkona

Obnovljeni su podovi i zaglađeni zidovi na koje je stavljen i novi sloj boje, i to bijele kako bi prostor bio što veći. Podovi su dobili parket kako bi se prostor povezao i u ovom segmentu.

Osim garniture za sjedenje, ovdje je smješten i sto sa klupom za ručavanje. Novi komadi namještaja u novom dnevnom boravku takođe stilski odgovaraju ostatku boravka. Dominiraju svijetli neutralni tonovi s nježnim plavim akcentima u vidu detalja i tekstilnih dekora.

 

 

 

Ostavi komentar